• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Su Ayak İzi Nedir, Neden Hesaplanmalı?

Su Ayak İzi Nedir, Neden Hesaplanmalı?

Su ayak izi, birim işlemde su tüketimini gösteren bir terimdir

Su ayak izi, birim işlemde su tüketimini gösteren bir terimdir. Herhangi bir ürün ya da hizmetin üretim aşamasında, bir kişinin belirli ölçeklerde su ayak izi hesaplama işlemi yapılabilir. Bu işlemin en önemli amacı, temiz suyun ne kadar oranda boşa harcandığının ortaya çıkarılmasıdır.

Su Ayak İzi Nedir?

Su ayak izi, harcanan suyun tüketim miktarını, türünü ve nerede hangi amaçla harcandığını göstermektedir. Su ayak izi bileşenlerini 3 farklı başlıkla ele alabiliriz.

Mavi Su Ayak İzi Nedir?

Mavi su ayak izi, ürünlerin ve hizmetlerin üretim zinciri boyunca su tüketimini değerlendirmek için kullanılmaktadır. Bu hesaplama, suyun çıkarılması, işlenmesi ve nakliyesi ile ilgili tüm işlemleri içerir.

Mavi su ayak izi, tüketim alışkanlıklarının ve üretim yöntemlerinin sürdürülebilir su kullanımını nasıl etkilediğini anlamak için kullanılmaktadır.

Gri Su Ayak İzi Nedir?

Gri su ayak izi, çevre bilimlerinde ve sürdürülebilirlik çalışmalarında kullanılmaktadır. Gri su, evsel atık su veya endüstriyel atık suların kullanıldıktan sonra arıtılmış suyun ne kadar kullanıldığını ve ne kadarlık kısmının geri dönüştürülebilir olduğunu hesaplayan bir ölçümdür.

Yeşil Su Ayak İzi Nedir?

Yeşil su ayak izi, bir üretim ya da hizmetin üretim süreci esnasında bitki örtüsünün doğal rejenerasyonunu desteklemek maksadıyla kullanılan yağış suyunu ifade eder.

Yeşil su, özellikle bitki yetiştiriciliği ve orman yönetimi gibi faaliyetlerde kullanılan doğal yağış suyudur. Yeşil su ayak izi, yağmur suyu tüketimini tanımlamaktadır.

Su Ayak İzi Hesaplama

 

Evsel su tüketimine ait hesaplama yapmak oldukça kolaydır. Su ayak izinin hesaplanması, doğrudan ve dolaylı etkileri içeren iki temel kategoride incelenir. Kişisel veya ailevi seviyede su tüketimini hesaplarken, çeşitli faktörler göz önüne alınır. Bu faktörler, yaşadığınız şehir, evinizde yaşayan kişi sayısı, aylık içme suyu tüketimi, evcil hayvan sahipliği, aracınızın yıkama sıklığı gibi genel harcamaları içerir.

Gıda harcamaları da su ayak izini etkileyen önemli bir unsurdur. Tüketilen kırmızı et miktarı ve sıklığı, diğer gıda maddelerinin miktarı, çay-kahve alışkanlıkları (şekerli veya şekersiz) gibi faktörler su ayak izini şekillendirir. Ayrıca, her ürünün üretiminde su kullanıldığı için giyim, elektronik ve diğer alışverişler de dolaylı su tüketimini etkiler. Benzin alımı, giyim ve kozmetik harcamaları gibi birçok etken aylık hesaplamalarda dikkate alınmalıdır.

Bu verilerle, evsel veya kişisel su tüketim şemasına uygun bir su ayak izi hesaplaması yapılabilir. İşletmeler için ise hesaplama daha karmaşıktır. Üretim sürecinde harcanan su miktarları, operasyonel faaliyetler ve tedarik edilen ürünlerin su kullanımı gibi çeşitli bileşenler göz önünde bulundurularak hesaplanır.

Su ayak izi hesaplaması, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek ve su tasarrufunu teşvik etmek için önemli bir araçtır.

Su Ayak İzi Hangi Renk ile Gösterilir?

Su ayak izi genellikle mavi renkte gösterilmektedir. Bu renk, suyun temsil edildiği ve ayak izinin su üzerinde bırakıldığını gösteren renktir.

Tatlı Su Kirliliğini Gösteren Ayak İzi Rengi Nedir?

Tatlı su kirliliği, genellikle yeşil renkte gösterilmektedir.