• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

İnterneti Km Buldu?

İnterneti Km Buldu?

İnternet teknolojisini ortaya çıkaran akıl veya akıllar kimlerdi, hiç merak ettiniz mi?

Günümüzde hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan internet, modern iletişimin ve bilgi erişiminin temel taşı halini aldı. Peki, iletişim teknolojilerinde devrim niteliği taşıyan internet teknolojisini ortaya çıkaran akıl veya akıllar kimlerdi, hiç merak ettiniz mi?

 

İlk olarak şunu söyleyebiliriz ki internetin doğrudan bir mucidi olmasa da, oluşum sürecinde temel fikri meydana getiren birçok isim mevcuttur.

 

Birçok insanın aklına gelen ilk isim belki de Tim Berners-Lee olabilir. Hepimizin bildiği World Wibe Web’in kurucusu olarak bilinen Berners-Lee, 1989 yılında web tarayıcısı ve sunucusunu geliştirmiş, bu da internetin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan önemli bir adım olmuştur. Tabi, internetin çıkışında tek bir kişinin imzası bulunmamaktadır.

 

İnternetin doğuşu, birçok fikir, buluş ve gelişmenin bir araya gelmesiyle şekillendi. Dolayısıyla bilgisayar bilimi, iletişim teknolojisi, elektronik ve birçok disiplinin kesişimiyle oluşan internet, kolektif bir çalışmanın ortaya çıkardığı bir teknoloji diyebiliriz.

 

İnterneti Kim İcat Etti?

 

Bu yolculuğun kökenlerine indiğimizde, ARPANET’in ortaya çıkışı dikkat çekmektedir. Özellikle ABD Savunma Bakanlığı’nın desteklediği bu proje, ilk ağ bağlantılarını kurarak bilgisayarlar arasında bir iletişimi mümkün kılmıştır.

 

Leonard Kleinrock, J.C.R. Licklider, Paul Baran gibi isimler, bu erken aşamada, internetin temelini ortaya atan paket anahtarlama teknolojisinde önemli görevler üstlendiler. Daha sonrasında Tim Berners – Lee’nin World Wide Web’i (www) icat etmesiyle internet daha da evrildi. WWW, bilgiye erişimi kolaylaştıran internet teknolojisinin yayılmasını hızlandırdı. Berners – Lee’nin bu icadı ile internet dünya çapında bir bilgi deposu oldu. Bilgi alışverişinde bir devrim yaşandı. Bununla birlikte internetin icadında sadece teknik gelişmeler yaşanmadı, aynı zamanda tüketici davranışları, ticari stratejiler ve iletişim üzerinde de derin etkiler oluşturdu.

 

 

İnternet İlk Olarak Ne Zaman ve Nasıl İcat Edildi?

 

İnternet’in doğuşu, 1960 – 1970’li yıllarda ortaya çıkan ARPANET teknolojisiyle birlikte başladı.

 

1960’lı yılların ortalarında, ABD Savunma Bakanlığı’nın desteklediği ARPANET projesi bilim insanları ve mühendisler tarafından ortak bir çaba sonucu geliştirildi. Aslında ilk amaç, askeri iletişimin daha iyi hale getirilmesiydi. Birçok teknolojik gelişmede olduğu gibi, internetin geliştirilme amacı askeri maksatlı olmuştu.

 

1969 yılında ARPANET’in ilk bağlantıları kuruldu. Bu, günümüz internetinin temeli oluşturan teknolojinin kullanıldığı ilk ağdı.

 

1970’ler sonrasında, ARPANET’in geliştirilmesi ve büyümesi devam etti. Tim Berners – Lee’nin 1989 yılında World Wide Web’i geliştirmesi, bu teknolojinin herkes tarafından kullanımını mümkün hale getirdi.

 

 

Türkiye’de İlk İnternet Nerede Kullanıldı?

 

Türkiye’de ilk internet kullanımı, 1993 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan Bilişim Merkezi oldu. O dönemde ODTÜ, Türkiye’deki internet bağlantısının merkezi konumundaydı. Üniversite bünyesinde yer alan bu merkez, Türkiye’deki ilk internet bağlantısını sağlayarak internetin ülkede kullanılması sürecini başlattı.

 

1993’te ODTÜ Bilişim Merkezi, Türkiye’nin ilk ticari internet bağlantısını kurdu. Ancak internetin geniş tabanlara yayılma göstermesi 2000’li yılların başlarına denk geldi.