Basitçe açıklamak gerekirse parite, ülke para birimlerinin birbirine olan oranını ifade etmek için kullanılır.
Basitçe açıklamak gerekirse parite, ülke para birimlerinin birbirine olan oranını ifade etmek için kullanılır. Ülke para birimlerinin faiz oranları ve ülkelerin içinde bulundukları ekonomik koşullar, paritelere etkileyen unsurlar olarak sayılabilmektedir. Örneğin, Ülkemizin dış ticaret dengesi açısından, ihracatın büyük bir kısmının Euro cinsinden olması ve ithalatın büyük bir kısmınınsa ABD doları cinsinden olması sebebiyle, EURUSD (Euro Dolar parite) paritesinin önemi büyüktür.
Parite nedir ve nasıl hesaplanır;
Euro: 3 TL Dolar: 2 TL ise, bu durumda Eoru Dolar paritesi 3/2= 1,5 olacaktır. Dolayısıyla Dolar Euro paritesi 2/3=0,66 olur.
EURUSD parite alım yapan bir yatırımcı, Euro almış ve karşılığında ABD doları satmış olacak; satış yaptığında ise Euro satıp ABD doları almış olacaktır.
Bir parite çiftinde ilk para birimine Baz Döviz (Base Currency) adı verilir. Örnek olarak; USDTRY paritesinde baz döviz Amerikan Doları olur. Paritenin ikinci kısmında, yani değişken para birimine karşıt olan döviz (Counter Currency) ismi verilir. Kar ve zararın hesaplanmasında kullanılmakta olan para birimidir.
Örneği; USDTRY paritesine karşıt döviz Türk Lirası’dır.
Altın ve dolar paritesi, altının ons fiyatının dolar cinsinden değerini tanımlar. Altın- dolar paritesini hesaplamak adına genellikle uluslararası piyasalardaki altının ons başına düşen dolar fiyatını takip etmeniz gerekir. Bununla beraber altın-dolar paritesini hesaplamak için şu yolları takip edebilirsiniz;
Dolar-euro paritesi, bir Amerikan dolarının (USD) kaç Euro (EUR) değerinde olduğunu tanımlar ve genellikle “EUR/USD” şeklinde ifade edilmektedir. Dolar-euro paritesini hesaplamak için yukarıda anlattığımız işlemleri kendinize belirleyici ölçütler olarak alabilirsiniz.