• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Parite Nedir?

Parite Nedir?

Basitçe açıklamak gerekirse parite, ülke para birimlerinin birbirine olan oranını ifade etmek için kullanılır.

Basitçe açıklamak gerekirse parite, ülke para birimlerinin birbirine olan oranını ifade etmek için kullanılır. Ülke para birimlerinin faiz oranları ve ülkelerin içinde bulundukları ekonomik koşullar, paritelere etkileyen unsurlar olarak sayılabilmektedir. Örneğin, Ülkemizin dış ticaret dengesi açısından, ihracatın büyük bir kısmının Euro cinsinden olması ve ithalatın büyük bir kısmınınsa ABD doları cinsinden olması sebebiyle, EURUSD (Euro Dolar parite) paritesinin önemi büyüktür.

Parite Nasıl Hesaplanır?

Parite nedir ve nasıl hesaplanır;

Euro: 3 TL Dolar: 2 TL ise, bu durumda Eoru Dolar paritesi 3/2= 1,5 olacaktır. Dolayısıyla Dolar Euro paritesi 2/3=0,66 olur.

 

EURUSD parite alım yapan bir yatırımcı, Euro almış ve karşılığında ABD doları satmış olacak; satış yaptığında ise Euro satıp ABD doları almış olacaktır.

Parite Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir parite çiftinde ilk para birimine Baz Döviz (Base Currency) adı verilir. Örnek olarak; USDTRY paritesinde baz döviz Amerikan Doları olur. Paritenin ikinci kısmında, yani değişken para birimine karşıt olan döviz (Counter Currency) ismi verilir. Kar ve zararın hesaplanmasında kullanılmakta olan para birimidir.

Örneği; USDTRY paritesine karşıt döviz Türk Lirası’dır.

Altın Dolar Paritesi Nasıl Hesaplanır?

Altın ve dolar paritesi, altının ons fiyatının dolar cinsinden değerini tanımlar. Altın- dolar paritesini hesaplamak adına genellikle uluslararası piyasalardaki altının ons başına düşen dolar fiyatını takip etmeniz gerekir. Bununla beraber altın-dolar paritesini hesaplamak için şu yolları takip edebilirsiniz;

  1. Öncelikle ons başına dolar fiyatını belirlemekle işe başlayın. Altın, uluslararası piyasalardaki ons ( 1 ons= 28.3495) cinsinden işlem görür. Altının ons başına değer ise, uluslararası finans haberlerinde ya da bu alanda veri sağlayıcılarının web sitelerinde bulunabilir.
  2. Doların bir başka para birimine karşo değerini belirleyin. Eğer Türk Lirası cinsinden altın- dolar paritesini hesaplamak istiyorsanız, dolar/TL kuru gerekli olacaktır.

Dolar Euro Paritesi Nasıl Hesaplanır?

Dolar-euro paritesi, bir Amerikan dolarının (USD) kaç Euro (EUR) değerinde olduğunu tanımlar ve genellikle “EUR/USD” şeklinde ifade edilmektedir. Dolar-euro paritesini hesaplamak için yukarıda anlattığımız işlemleri kendinize belirleyici ölçütler olarak alabilirsiniz.