• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?

Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?

Bu blog yazımızda sizlere 24Portföy'ün de yönettiği Gayrimenkul Yatırım Fonları'nı (GYF) 5 madde de açıklayacağız

Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?

Gayrimenkul Yatırım Fonları, bireysel tasarrufların bir araya getirilmesini ve toplu olarak profesyonel kişilerce gayrimenkul yatırımlarında değerlendirilmesini sağlayan kurumsal bir yapıdır. Dolayısıyla bu fonlar sayesinde yatırımcılara yüksek getirili karlar hedeflenirken; en doğru yatırım araçları kullanılarak hedefe ulaşılmaya çalışılmaktadır. Gayrimenkul yatırım fonu nedir sorusunu detaylı açıklayacak olursak; nitelikli yatırımcılardan katılma payı karşılığında alınan paralarla, pay sahiplerinin hesabına inançlı mülkiyetin esaslarına göre Sermaye Piyasa Kurulu’nca belirlenmiş varlık ve işlemlerin oluşturduğu portföyü işletmek maksadıyla portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketlerince süreli veya süresiz olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan malvarlığıdır.

Kimler Fon Kurabilir?

Gayrimenkul yatırım fonu nedir sorusu kadar kimler fon kurabilir sorusu da merak edilen ayrı bir konu. Fonlar SPK Lisanslı Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri(GPYŞ) veya Portföy Yönetim Şirketleri (PYŞ) tarafından kurulabilir.Fonun kuruluş izni alınabilmesi için, İç Tüzük ve İhraç Belgeleri’nin kurulca onaylanması gerekmektedir.

 

Fon Yatırımları Nelerdir?

Fon, alım satım kârı veya kira geliri elde etmek amacıyla; arsa, arazi, konut, ofis, avm, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastahane vb. her türlü gayrimenkulu satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir ve satın almayı veya satmayı vaat edebilir.

 

Fon Portföyündeki Gayrimenkulun Değeri Nasıl Belirlenir?

Fon birim pay değerinin hesaplanmasında, fon portföyünde yer alan gayrimenkullerin değeri SPK tarafından lisanslandırılmış değerleme firmaları tarafından takdir edilecektir.

 

Fonların Belirli Bir Süresi Var mı?

Fonlar şu şekilde ayrılır;

  • Süreli Fonlar
  • Süresiz Fonlar

Fonların yatırım stratejileri doğrultusunda, süresine göre fon çeşidi belirlenir. Süreli fonlar belirli bir sürenin sonunda tasfiye edilirken, süresiz fonlarda fon daimidir ancak yatırımcıların ortak kararı veya SPK’nın tasfiye kararıyla sonlandırılır.

Yatırımcının katılmayı düşündüğü fonun içtüzüğünde ve ihraç belgesinde belirtilen esaslara göre giriş çıkış yapılabilir.

Gayrimenkul yatırım fonu nedir sorusuna en açıklayıcı şekilde cevap vermeye çalıştığımız bu yazımızda detayları en okunabilir hale getirerek gayrimenkul yatırım fonuyla alakalı bilmeniz gerekenleri derledik. Özellikle bu alanla alakalı merak ettiğiniz tüm sorulara blog sayfamızdan ulaşarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

Ahmet Tekin

İş Geliştirme ve Yatırımcı İlişkileri Uzman Yardımcısı