• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Bono Türleri Nedir?

Bono Türleri Nedir?

Bono türlerini tek tek açıklıyoruz.

Bono türlerini anlattığımız blog yazımızla karşınızdayız. Bono türleri nedir? Bono nedir? Bono hakkında merak edilenler gibi sorulara cevap verdiğimiz içerik yazımıza başlıyoruz.

 

Bono türlerini tek tek açıklıyoruz.

 

1) Hazine Bonosu;

 

Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından oluşturulan ve vadesi 1 yıldan daha aşağıda olan devlet  içi borçlanma menkul kıymetleridir. Türk lirası ile ya da döviz şeklinde de olabilir. Devlet hızlı bir şekilde fon elde edebilmek için genellikle hazine bonosu satışı yapar. Bununla birlikte bu bonoları satın alan yatırımcılara faiz getirisi sunar. Hazine bonosu devlet güvencesi altında olduğundan dolayı en az risk barındıran alternatif yatırım aracı olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda hazine bonosu vade tarihine kadar ki sürede elde tutulduğu takdirde anapara ve faizin geri ödenmesini de garantilemiş olur.

 

2) Altın, Gümüş, Platin Bonoları;

 

Kıymetli maden aracı kurumların ve eski adı ile İstanbul Altın Borsası üyesi bankaların kıymetli maden türünden ihraç ettiği bonolardır. İskontolu ve iskontosuz olarak satılabilen bu bonoların vadesi en az 60, en fazla 360 gündür. Altın, gümüş ve platin bonolarının satışa çıkartılması için halka arz edilme şartları ve iskonto esasları bulunur. İskonto oranları vadeye uygun olmak şartıyla yıllık bazda hesaplanır.

 

3) Banka Bonoları;

 

Genelde kalkınma ve yatırım bankalarının borçlu sıfatıyla oluşturduğu bono çeşididir. İki adımda işlem görür.

  • İlk olarak Sermaye ve Piyasa Kurulu tarafından kayda alınır.
  • Ardından ihraç edilerek iskonto esaslarına göre satılır.

İskonto oranı yıllık bazda hesaplandıktan sonra satışa sunulan bonolar, satış süresi içinde bankaca sunulur. İkinci el piyasada banka bonolarının alım satım işlemleri serbest şekilde gerçekleşir. Bonoları ihraç eden bankalar da bu kurala riayet göstermek zorundadır.

 

4)Finansman Bonoları;

 

Anonim ortaklık statüsündeki büyük şirketler, bankalar ve finans kuruluşlarınca basılıp ihraç edilen senetler genellikle işletmelerin kısa süreli fon ihtiyaçlarını karşılamak içindir.

 

Bono türlerini anlattığımız içerik yazımızla birlikteydik. Bu ve benzeri içerikler için blog sayfamızı ziyaret edebilir ve güncel içeriklerimizden haberdar olabilirsiniz. Fonlarımızı incelemek "fonlarımız" kısmına tıklayabilir, hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.