• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Bono Nedir?

Bono Nedir?

Bono, bir yatırım aracı belgesidir.

Bono, bir yatırım aracı belgesidir. Yatırımla ilgilenen kişilerin geneli tarafından bilinen özelliklerden birisi vadeli olmasıdır.

 

  • Devletler
  • Şirketler

Bono nedir ve nasıl çıkartılır sorusu, bilgi sahibi olunması adına önemlidir. Bununla beraber şirketler veya devlet tarafından çıkartılan bonolar, bu nitelikleri ile hisse senetlerine benzetilir.

 

Bono, devlet kuruluşunun ya da özel bir firma tarafından, yatırım yapan kişilerden aldığı borç karşılığında çıkartılan bir evraktır. Diğer bir ifade türüyle, alınan paranın belirli bir süre geçmesinin ardından ödeneceğini belirten ticari bir evraktır. Firma ya da devlet kurumlarınca ihraç edilen senetlerdir. Ve borç senetleridir. Borç senetlerinin 2 farklı ödeme yöntemi vardır:

  1. Ödeme günü geldiğinde alacaklının, borçlu kişiye senedi vererek parayı alması şeklinde gerçekleşir.
  2. Borcu olan kişi ödeme süresini beklemeden önce bankaya gider ve senedin değerini düşürerek ödemeyi gerçekleştirir.

 

Bono Çeşitleri Nelerdir?

 

Bonolar, onu çıkartan tüzel kişiliklere göre farklılık gösterebilmektedir.

  1. Hazine bonosu
  2. Banka bonoları
  3. Altın, gümüş, platin bonoları
  4. Finansman bonoları

 

Bono Nedir? Bono Nasıl Alınır?

Borcun tutarını, vade süresiyle faiz oranını firma ya da şirket belirler. Bonoların ödemesi, vade zamanı geldiğinde ya da gelmeden önce yapılabilir. Vadesi gelmiş bononun ödenmesinde bir sorun yoktur. Vadesinden önce gerçekleşiyorsa bu durum, değeri düşürülerek ödemesi yapılır ve faiz oranında değişiklik olabilmektedir.

 

Bono Nasıl Düzenlenir?

 

Bono çeşitleri göz önünde bulundurularak düzenlenirken uyulması gereken bir takım kurallar vardır. Bu kurallara riayet edilmediği durumda bono geçersiz sayılacaktır.

 

Bahsi geçen kurallar şu şekildedir;

  • Evrakta bono yazılmalı
  • Alacaklı kişinin bilgileri yer almalı
  • Ödenecek tutar olmalı
  • Bononun düzenlendiği tarihe yer verilmeli
  • Bonoyu düzenleyen firma yetkililerin imzası
  • Bononun ödeneceği güne yer verilmeli

 

Bono Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bu işlem için banka ve özel firmaların oluşturduğu bono hesaplama araçları vardır. Gerekli bilgilerin ilgili bölüme girilmesi sonucunda bono hesaplama işlemi otomatik olarak gerçekleşir. Firmaların yazılım departmanları tarafından hazırlanan bono hesaplama araçları için ana para, yıllık faiz oranının yüzdesiyle vadeye kalan gün ile ilgili bilgilere ihtiyaç vardır. Bu bilgiler kullanılarak oluşturulan hesaplama ile brüt getiri, stopaj, net getiri ve vade sonu toplamları belirlenir.