• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Matbaanın İcadı ve Sonuçları

Matbaanın İcadı ve Sonuçları

Bu içeriğimizde matbaanın icadını ve sonuçlarını merak edenleri için anlatıyoruz.

Bu içeriğimizde matbaanın icadını ve sonuçlarını merak edenleri için anlatıyoruz.

Matbaa, yazılı materyallerin hızlı bir şekilde basılmasını sağlayan bir icattır. Özellikle insanlık tarihine oldukça etki etmiştir. Matbaa, Johannes Gutenberg tarafından 15. Yüzyılın ortalarında geliştirilmiştir.

Gutenberg, 1440’lı yıllarda taşınabilir, metal harf kalıplarını kullanarak metin basabilen bir matbaa icat etti. Bu sayede el yazması kitapların elle kopyalanmasının yerine daha hızlı ve etkili bir basım sürecini mümkün kıldı. Matbaa’nın icadı, Avrupa’da kitap üretimini büyük ölçüde arttırdı. Bu sayede kitle iletişiminde büyük bir devrim süreci başladı.

 

Matbaanın icadı ve önemi bu kapsamda incelendiğinde, Avrupa’da bilim ve haberleşme sürecinin ilerlemesine, daha fazla okuma ve yazma alışkanlıklarını kazandırmasına vesile olmuştur. Avrupa bu sayede stratejik açıdan gerisinde kaldığı doğuyu geçebilme fırsatını yakaladı. Matbaanın sonuçları nelerdir sorusuna, Avrupa’nın stratejik açıdan güçlenmesini vesile kılacak bilgi iletişimin artması, cevap olarak verilebilir.

Matbaanın İcadının Sonuçları

Matbaanın icadı, dünyanın gelişim seyrini değiştiren toplumsal, kültürel ve bilimsel etkiler yaratmıştır. Matbaanın icadının sonuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Bilgi Erişimi: Matbaanın ortaya çıkmasıyla daha önce hiç olmadığı kadar yazılı eserler ortaya çıkmaya başladı. Bu sayede bilimsel ve kültürel ilerlemeler hızla kaydedildi.
  • Eğitim ve Okuryazarlık: Matbaa, hiç şüphesiz eğitim sistemine en büyük katkıyı yaptı. Kitapların daha kolay ve hızlı basılması ile birlikte kitap fiyatları ucuzladı ve herkesin ulaşabildiği ders materyalleri hazırlandı.
  • Ekonomik Etkiler: Matbaacılık sektörünün ortaya çıkmasıyla, yazılı materyallerin basım sürecindeki maliyetler azaldı. Yayıncılık endüstrisinin gelişmesine olanak tanıdı.

 

Türkiye’de Matbaa Ne Zaman Kullanılmaya Başladı?

 

Türkiye’de ilk matbaa kullanımı Osmanlı dönemine dayanmaktadır. İbrahim Müteferrika adlı Macar asıllı bir Müslüman tarafından Osmanlı’ya getirilen matbaa teknolojisi, 1729 yılında III.Ahmet döneminde gerçekleşti.

 

İbrahim Müteferrika’nın Osmanlı İmparatorluğu’na matbaa teknolojisini getirmesinin amacı, özellikli ilmi eserlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde çoğaltılması içindi. Müteferrika’nın bu çabaları, Osmanlı İmparatorluğu’nda matbaa kullanımının başlamasına ve yazılı kültürde önemli değişikliklere yol açmasına neden oldu.

 

Daha sonrasında yaygınlaşan yayın faaliyetleri ile Osmanlı’da yeni bir dönem başlamıştır.