• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Finansal Özgürlüğe Ulaşmanın Yolları

Finansal Özgürlüğe Ulaşmanın Yolları

Finansal özgürlüğe ulaşmanın yollarını bu içerikte anlatıyoruz.

Bireysel finans yönetiminizde sağlayacağınız istikrar ile finansal anlamda özgürlüğe ulaşmanın temel yollarını anlatacağımız içeriğimizde, gelirlerinizi nasıl daha doğru yönetebileceğinizi, mevcut gelirlerinizi nasıl arttırabileceğinizi ve birikimlerinizi nasıl değerlendirebileceğiniz gibi temel konulara değineceğiz. Doğru finans yönetimiyle finansal özgürlüğünüzü hızlıca sağlayabilecek, ekonomik gelir kaynaklarınızın sayısını bu sayede arttırabileceksiniz. Özellikle finansal okuryazarlığa verdiğiniz önem, bu sürecin çok daha hızlanmasını sağlayacaktır.

Bütçe Oluşturma ve Gelir Yönetimi

Bütçe oluşturma, kişisel finans yönetiminde önemli bir adımdır. Bütçenizi güçlü temeller üzerine oturtarak finansal hedefler ve bu hedefler doğrultusunda harcamalarınızı kontrol etme imkanı sağlamış olursunuz. Bütçe oluşturmak için gelir ve giderler tablosu net bir şekilde belirlenmelidir. Bütçe oluşturmanın nedenleri arasında;

  1. Harcamaların Kontrol Altında Tutulması: Bütçe oluşturarak, paranızı bilinçli bir şekilde harcayabilir ve gereksiz harcamaları kontrol altına alabilirsiniz.
  2. Finansal Hedeflere Ulaşma: Bütçe, finansal hedeflerinizi belirlemenize ve bu hedeflere ulaşmanızı sağlayacak adımları atmanıza yardımcı olur. Örneğin, bir gayrimenkul satın almak, borçları ödemek vb.leri gibi.
  3. Tasarruf Etmek: Bütçenizi oluşturarak harcamalarınızda tasarruf sağlayabilirsiniz. Gelirleriniz ve giderleriniz arasında dengeli bir bağlantı oluşturarak tasarruf adına belirli bir miktar ayırabilirsiniz.

Bütçe Nasıl Oluşturulur?

Bütçe oluşturmak için bilinen temel birkaç adım vardır. Bunlar;

  1. Gelirinizi Belirleyin: Gelir kaynaklarınızı belirleyerek sabit gelir kaynaklarınızı ölçün ve giderlerinizi bu tabloya göre oluşturmayı amaçlayın.
  2. Giderlerinizi Kategorilendirin: Temel giderlerinizi kategorilendirerek gelirlerinizi yönetebilirsiniz. Bu sayede giderlerinizi minimum seviyelere çekme olanağını da elde etmiş olursunuz.
  3. Harcamalarınızı Planlayın: Her kategori için bütçe ayırdıktan sonra harcamalarınızı bu ölçüye göre planlayın. Önceliğiniz temel ihtiyaçlarınızı karşılamak olsun. Ardından isteğe bağlı harcamalar için bir kaynak da oluşturabilirsiniz. (Bu şekilde isteğe bağlı harcamalarınız için daha net kaynaklar çıkarabilir, hatta bu isteğe bağlı harcamaları da azaltma yoluna giderek ay sonunda elinize kalacak nakit miktarını arttırarak yatırım yapma yoluna gidebilirsiniz.)

Acil Durum Fonu ile Finansal Riskleri Yönetme İmkanı Sağlayın!

Bütçenizi daha sağlıklı oluşturmak için en önemli kalemlerden biri de acil durum fonu oluşturmaktır. Bahsi geçen acil durum fonu, beklenmedik ve aciliyeti olabilecek harcamalar şeklinde tanımlanabilir. Dolayısıyla acil durum fonu oluşturarak bireysel bütçe planlamalarınızı daha doğru bir zemine oturtabilir, beklenmedik durumlarda sıkıntı çekmeyebilirsiniz. Acil durum fonu ile birlikte gelirlerinizde otomatik tasarruf da sağlamış olursunuz. Yani hazırlık yapmadan ve aniden yakalandığınız acil harcamalar için mevcut gelir kaynaklarınızdan pay ayırarak bu süreçte borçlanma gibi bir eyleme geçmemiş olursunuz. Bu sayede farkında olmadan otomatik birikim değerlerinizde otomatik tasarruf yoluna gitmiş olursunuz.

Borçlarla Mücadele

Finansal özgürlüğe ulaşmanın en büyük koşulu, mevcut borçların ödenmesidir. Bu borçlar gelişigüzel bir şekilde yapıldıysa ödeme noktasında sıkıntılar olacaktır. Yani gelirler giderleri aşacağı için hali hazırdaki borçların ödenmesi imkansız hale gelecektir. Dolayısıyla borçların planlı ve düzgün bir şekilde ödenmesi için bir çizelge oluşturmalısınız. Bunun için “Borç Kartopu Yöntemi” isimli içeriğimizi okuyabilirsiniz. Borçlarınızın planlanarak ve daha rahat ödenmesini bu şekilde daha rahat sağlama imkanını elde edebilirsiniz.

Finansal Okuryazarlık Becerisi İle Finansal Özgürlük Arasındaki İlişki

Finansal özgürlüğe ulaşmanın en önemli adımlarından biri de finansal okuryazarlık becerisi elde etmektir. Ülke ve dünyadaki finansal gelişmeleri daha rahat anlayabilir, planlamanızı oluşturarak yeni fırsatları rahatlıkla yakalayabilirsiniz. Dolayısıyla finansal okuryazarlık ve finansal özgürlük arasında güçlü bir bağ vardır yorumu da bu kapsamda yapılabilir. Bir şeye ne kadar hakimseniz, o şey hakkında daha öngörülebilir eylemler gerçekleştirebilirsiniz. Bu çerçevede anlatılmak istenen; finansal hedefleriniz için finansal bilgi edinme arasında doğrudan bir ilişki olduğudur. Finansal bilginizi güçlendirerek, gerçekleştireceğiniz adımları bu ölçekte oluşturabilirsiniz.

Temel düzeyde vermiş olduğumuz bu bilgiler ışığında hareket ederek mevcut gelir kaynaklarınızı doğru yönetirken birikim yapma fırsatını elde edebileceksiniz. Birikim değerlerinizin artış göstermesiyle birlikte yatırımlarınız için finansal okuryazarlık becerinizi kullanarak gelir arttırma eylemleri elde edebileceksiniz. 24 Portföy olarak küçük yatırımcıların gelir yönetimini güçlendirecek finansal becerilerini destekleyecek içeriklerle karşınızda olmaya devam edeceğiz