• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Bileşik Getiri Nedir?

Bileşik Getiri Nedir?

Bileşik getiri, yatırımın belirli bir dönem boyunca kazançlarının, faiz ve kar payı gibi getirilerinden elde edilen tutarın yatırıma eklenerek hesaplandığı bir getiri ölçüsüdür.

Bileşik getiri, yatırımın belirli bir dönem boyunca kazançlarının, faiz ve kar payı gibi getirilerinden elde edilen tutarın yatırıma eklenerek hesaplandığı bir getiri ölçüsüdür. 

Yatırımda istikrar hedefleyen yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bileşik getiri, Albert Einstein tarafından dünyanın 8.harikası olarak tanımlanır.

 

Bileşik getiri, oldukça basit bir prensiple işler ve düzenli olarak sağlanması kaydıyla yatırımcıların daha fazla kazanç elde etmelerine imkan tanıyabilir. Bileşik getiri, basit getiri ile karıştırılmamalıdır. Çünkü basit getiri, yatırımın başlangıcındaki değer ile sonundaki değeri arasındaki değişimi dikkate almazken, bileşik getiri bu değişimi dikkate alır.

Bileşik Getiri Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bileşik getiri hesaplama işlemi, bileşik getiri yöntemi ile sürdürüldüğü takdirde yatırım sürecinin sonunda ne kadar kazanç elde edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Kafa karıştırıcı ve zor gibi gelse de, hesaplanması oldukça basit bir şekilde formüle edilmiştir.

 

Bu formül; Bileşik getiri tutar = anapara x (Faiz Oranı) x dönem sayısı – anapara ile kolayca hesaplanır. Bahsi geçen formül ile bileşik geliri tutarını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte bileşik getiri hesaplama araçları ile de rahatlıkla bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu formül şunları anlamanıza imkan tanır;

  • Son değer, yatırımın dönem sonundaki değerini temsil eder.
  • Başlangıç değer, yatırımın başlangıçtaki değerini temsil eder.
  • Yatırım süresi, yatırımın ne kadar süre tutulduğunu ifade eder.

Bileşik Faiz Nedir?

Bileşik faiz, yatırılan ana para üzerine elde edilen faizin belirli bir dönem sonunda eklenmesi ve sonraki dönem içerisinde bu toplam faiz üzerinden faiz kazanılma işlemi ile hesaplanan faiz tutarıdır. Bileşik faiz hesaplamalarında kullanılan formül;

A = P * (1 + r/n)^(nt)

Burada; A, son toplam miktarıdır. P, başlangıçtaki ana para üzerine kazanılacak faiz tutarını temsil eder.  R, yıllık faiz oranını; N, her yılın kaç eşit parçaya bölüneceğini ifade eder. T ise, yatırımın süresini yıllar üzerinden temsil eder.

Bileşik Getiri Örnekleri Nelerdir?

Bu başlık altında bileşik getiri örnekleri verilerek konunun daha anlaşılır olması hedeflendi. İşte örnerkler;

  • Bir kişinin belirli bir miktar parayı yatırım hesabına aktardığını düşünelim. Yıllık olarak ödenen faiz tutarı ve bu faizler bir sonraki yılda ana paraya eklenir. Böylece yatırım yıldan yıla bölünmüş olur. Yani bir kişi, 10.000 TL yatırır ve yıllık %5 faiz alırsa iki yıl sonra toplam miktar ne olur?

İlk yıl sonunda: 10.000 TL + (10.000 * 0,05) = 10.500TL

İkinci yıl sonunda: 10,500 TL + (10,500 TL * 0,05) = 11.025 TL

Verilen örnek, birikim hesabı için bir örnek olarak hazırlanmıştır.