• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Anonim Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

Anonim Şirket Nedir? Nasıl Kurulur?

Sermaye şirketleri kategorisine dahil edilir ve sahipleri tarafından yatırılan sermaye miktarına oranla sınırlı sorumluluk sağlar.

Anonim Şirket, ülkemizde oldukça yaygın biçimde kullanılan bir şirket türüdür. Sermaye şirketleri kategorisine dahil edilir ve sahipleri tarafından yatırılan sermaye miktarına oranla sınırlı sorumluluk sağlar.

 

Anonim Şirket Ne Demek? A.Ş Şirket Ne Demek?

 

A.Ş kısaltmasının açılımı Anonim Şirket şeklindedir. Anonim şirket Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bir şirket türüdür ve sermaye şirketleri kategorisinde değerlendirilir.

 

Anonim Şirket Özellikleri

 

Anonim Şirket özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Anonim şirketler, belirli bir sermaye miktarını temsil eden hisse senetleri bulundururlar ve çıkarabilirler. Bahsi geçen hisse senetleri, şirketin sermayesini yansıtır ve sahipleri, hisse senetleriyle sermayeye katkı sağlarlar.
  • Ortarklar yatırdıkları sermaye tutarınca sorumlu tutulur. Dolayısıyla şirketin borçlarından dolayı kişisel varlıkları risk altında değildir.
  • Anonim şirketler ticari ünvanlarını “Anonim Şirket veya bunu temsil eden A.Ş” şeklinde kullanır.
  • Hisse senetleri kolaylıkla devredilir. Bu durumun ifade ettiği şey; ortaklar hisse senetlerini kolaylıkla başkasına devredebilir.
  • Denetim kurulu tarafından bu şirketler denetlenir.  Şeffaflık ilkesine bağlı kalınarak mali raporlarını paydaşlarıyla paylaşırlar.

 

Anonim Şirket Ne Zaman Tüzel Kişilik Kazanır?

 

Anonim şirketlerin tüzel kişilik kazanması, Türk Ticaret Kanunu kapsamına göre düzenlenmiştir. Kuruluş işlemlerinin tamamlanması ve resmi tecilin gerçekleştirilmesiyle tüzel kişilik kazanır.

 

Anonim Şirketlerin Tahvil İhraç Etme Nedeni Nedir?

 

Anonim şirketlerinin tahvil ihraç etme nedenleri çeşitlilik gösterebilir. Dolayısıyla şirketin mevcut finansal durumu, hedefleri ve ihtiyaçları bağlamında bazı nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Sermaye ihtiyacı
  • Daha uygun faiz oranları
  • Öz sermaye istikrarı
  • Vergi avantajlarından yararlanmak
  • Yatırımcı çekmek

 

Anonim Şirket Sermayesi En Az Ne Kadar Olmalı?

 

Anonim şirket sermayesi asgari olarak 50.000 Lira veya bu tutarı karşılayan döviz cinsinden olmalıdır.  Bununla birlikte bu tutar yasal bir sınırlama olmadan birkaç katına da çıkabilir. Ancak bu durumlarda ek yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulabilir. Bahsi geçen tutar, şirketin faaliyet gösterdiği sektöre, büyüklüğüne ve hedeflerine bağlı olarak artırılabilir. Özellikle büyük ölçekli projelerde faaliyet gösteren anonim şirketler, daha yüksek sermaye miktarına ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla bu başlık altında bahsi geçen tutar asgari sınırı yansıtmaktadır.

 

Anonim şirket kurmak isteyen kişiler, sermaye gereksinimleri için gereken yasal düzenlemelere Türk Ticaret Kanunu’na göre takip edebilmektedir.