• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

SEC Nedir?

SEC Nedir?

SEC, piyasada meydana gelebilecek ve yatırımcılar için risk olabilecek her türlü kötü niyetli eylemi engellemek adına önemli bir işleve sahiptir.

Securities and Exchange Commission (SEC), Amerika’nın finans dünyası için önemli bir yere sahiptir. Peki SEC nedir, işlevi tam olarak nedir? Bu soruları içeriğimizde cevaplandırıyoruz.

SEC açılımı Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’dur. Bu komisyonun amacı, finansal piyasaların düzenlemek ve denetlemektir. Ülkemizdeki SPK örneği gibi düşünebilirsiniz.

SEC’in Özellikleri Nedir?

 

SEC, ABD’de finansal piyasaların düzenlenmesinde ve denetlenmesinde rol oynar. Kurumun en belirgin özelliklerini daha iyi kavramak için şu şekilde bir sıralandırma yapabiliriz;

 

  • Yatırımcıları Koruma: SEC’in en önemli özelliklerinden biri, yatırımcıları korumaktır. SEC, kötü niyetli eylemlere karşı yatırımcıları korur. Bu sayede yatırımcılar finansal piyasalarda rahatlıkla işlem yapabilirler.
  • Piyasa Gözetimi: SEC, menkul kıymet borsalarını, aracı kurumları ve diğer finansal aracıları denetler. Bu sayede manipülasyon faaliyetlerinin önüne geçer.
  • Düzenleyici Kurallar: Menkul kıymetlerle ilgili federal yasaları uygulamak ile yükümlüdür.

 

 

SEC Görevleri Nedir?

 

Görevleri arasında yatırım varlıklarının menkul kıymet niteliği taşıyıp taşımadığını kontrol etmek vardır. Özellikle menkul kıymetlerin hisse senedi veya tahvil gibi hangi kategori altında olduğunu da belirler. Dolayısıyla menkul kıymetler yasasını uygulamak ve düzenlemekle görevlidir.

 

SEC Neden Önemli?

 

SEC, finansal piyasalarda manipülasyon faaliyetlerinin önüne geçmek için denetleyici bir yapıya sahip şeklinde bir görev tanımı yapılabilir. Kötü niyetli kişilerden yatırımcıları korur. Bununla beraber piyasada yasa dışı işlem hacmini ortadan kaldırır. Yatırımcıların sermayeleri bu şekilde güven altına alınır.

 

SEC, piyasada meydana gelebilecek ve yatırımcılar için risk olabilecek her türlü kötü niyetli eylemi engellemek adına önemli bir işleve sahiptir. Güven ortamının hakim kılınması ve yatırımların güvence altında tutulması için denetleyici unsurların önemi büyüktür. Özellikle denetleme ve cezalandırma sistemi ile bu durumun sürdürülebilirliğini sağlar ve caydırıcılık oluşturur. Bu sayede kötü niyetli işlem hacimlerinin potansiyelini sıfıra yakın bir hale getirir.

 

Özellikle dijital ortamda artan finansal işlem hacimleri ile birlikte denetleyici unsurların önemi daha da arttı. Ülkemizde SPK örneği gibi SEC’te ABD için aynı işlevi görmektedir. Yatırımcıların varlıklarını korumak ve güven ortamının devamını sağlamak için uygulanan faaliyetlerin kapsamı bu anlamda önemlidir.