• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Gayrimenkul yatırımında klasikten moderne Gayrimenkul Yatırım Fonları

Gayrimenkul yatırımında klasikten moderne Gayrimenkul Yatırım Fonları

GYF'ler önümüzdeki dönemin en gözde gayrimenkul yatırım araçlarından olacaktır.

Ülkemizde gayrimenkul yatırımlarında genellikle var olan anlayış; kullanım için bir gayrimenkule sahip olduktan sonra “gelir garantisi” olarak yatırım yapmak üzere gayrimenkul sahiplenmektir. Böylelikle emeklilikle birlikte hayatımızda gelir garantisi elde edebileceğimiz bir varlığa sahip olacağımızı düşünürüz. Özellikle kira getirisiyle birlikte geleceğe dönük bir yatırım yapma anlayışı bu anlamda en önemli etkenlerden birisidir. Aynı zamanda değer değişimlerinden en az seviyede etkilenen varlık türlerinden biri olduğu için, bu anlayış klasik olarak genellikle herkesin gayrimenkule yatırım yapma nedenleri arasında yer alır. Bu durum kurumsal yatırımcılarda ise, şirketlerin elde ettiği karların daha yüksek vergilere tabi tutulmaması için ilgili karların varlığa dönüştürülmesi olarak değerlendirildiği söylenebilir. Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF), var olan bu klasik anlayışların dışında tam olarak karşımıza çıkmaktadır. Gayrimenkul Yatırım Fonu, ülkemizde geçmişi geriye dayanmayan, dolayısıyla da yeni bir kavram olduğu için yeterince tanınmayan bir yatırım aracıdır. 

 

Sermaye Piyasa Kurulu tarafından onaylı Portföy Yönetim Şirketlerince kurulmakta olan fonlar, güvenilir olup, sürekli denetime tabi tutulmaktadır. Bu yönüyle sağladığı en büyük avantajlar ise;

  • Şeffaflık
  • Güvenilirlik
  • Takip edilebilirlik

 

 olup, gayrimenkullerin likitleştirilmesine de imkan sağlarlar. Fonlar, gayrimenkullerin likitleştirilmesine imkan tanırken, aynı zamanda fona yatırım için iki yol mevcuttur.

  1. Birincisi; sahip olunan veyahut yatırım için alınan gayrimenkulün fona devredilmesi ve karşılığında gayrimenkul değerince katılma payı alınmasıdır.
  2. İkincisi; Nakit yöntemle ödemesi yapılan ve o anki katılma payı üzerinden fona yapılan yatırım şeklindedir.

 

Her iki durumda da istenildiği takdirde lazım duyulan kısmı kadar, iade şartları doğrultusunda nakde dönüştürülebilmektedir. Bununla beraber katılma paylarını 3.kişiye devredilmesiyle beraber yatırım sonlandırılabilir. Süreli fonlar için, süre sonunda fon bünyesinde bulunan varlıklar nakde dönüştürülebilir. Ve sahip olunan katılma payı tutarınca yatırımcıya dağıtılır. Gayrimenkul yatırım fonu, yatırımcıya maksimum geliri elde etmesi için yardımcı olurken, bireysel olarak yapılan gayrimenkul yatırımının getirisini arttırmak, kişisel çabalarla mümkün değildir.

Fonlar, profesyonel biçimde gayrimenkul yönetimi yapmakta olup, arsa, rezidans, AVM, hastane, okul, konut … gibi getiri potansiyeli yüksek olan, farklı sektörlere göre gayrimenkulleri, fonun güçlü mani yönü ile birlikte daha uygun fiyatlara alarak maksimum kar oranıyla satmaktadır. Dolayısıyla fon yatırımcıları için daha fazla getiri sağlamaktadır. Gayrimenkul yatırım fonu, sağladığı bu avantajlardan dolayı yatırımcılar için oldukça önemlidir. Fonun edindiği gayrimenkullerin kira getirisi barındırması, bununla beraber yatırımcının söz konusu kira getirisinden elde ettiği kar payını dağıtmayı öncelik olarak belirlemesi de ayrı bir cazibe oluşturan seçeneklerden biridir.

Yatırım Fonlarının Sağladığı Getiriler

24 Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi tarafından kurulan Yatırım Fonlarının 2022 yılında sağlamış olduğu getirilere bakıldığında ise şu sonucu görmekteyiz;

  • Portakal Çiçeği Fonu %165
  • A1 Fonu %319,7,4
  • Primo Fonu %171,8

Söz konusu olan getiriler, enflasyonun fazlaca üzerinde getiriler olup, gayrimenkul, mevduat ve kira getirilerinin birkaç katını göstermektedir. Gayrimenkul Yatırım Fonu ile birlikte, gayrimenkulün hiçbir operasyonu ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bununla birlikte gelir elde etmenin en modern yoludur.

Soner SOYUSLU