Girişimci nedir sorusunu kısaca cevaplayacak olursak, maddi kaynaklar ile yeni fikirlerin bir araya gelmesiyle bir değer üretmektir. Diğer bir bakış açısıyla girişimciliğin tanımı, yenilikçi fikirlerin keşfedilme süreci ile bur fikirlerin hayata geçirilmesi için işletmelerin kurulmasıdır.
Girişimciliğin insan hayatına sağladığı birçok avantaj vardır. Bu avantajlar o kadar çoktur ki sayılamayacak nitelikte olduğunu bile söyleyebiliriz.
Girişimciliğin Faydaları
Girişimciliğin insan hayatına birçok katkısı olduğundan bahsetmiştik. En temel katkıları sıralayacak olursak;
- Her girişim bir inovasyondur. İnovasyon, bir iş modelini geliştirir. Dolayısıyla insan hayatını kolaylaştırır.
- Yeni işletmelerin ortaya çıkmasını sağlar.
- Yeni iş fırsatları yaratır.
- Ekonomik büyüme ortaya çıkar.
- Tüm bunlarla beraber toplumun sosyal yapısını fayda sağlar.
Girişimcilik tanımı hakkında belirli açıklamaları verirken aynı zamanda faydalarını da sıralamış olduk.
Girişim Tanımı Kısaca
Girişim tanımını şu şekilde yapabiliriz; fırsatları değerlendirerek yeni bir iş modeli kurma ya da var olanı geliştirme sürecidir. Girişimcilik; inovasyon, risk alma ve liderlik gibi nitelikleri gerektiren bir süreçtir. Özellikle ekonomik anlamda büyümeye ciddi anlamda destek veren girişimcilik, her bir ülkede gördüğü destek faaliyetleri oranında bu büyümeye katkı sağlar.
Kimler Girişimci Olabilir?
Girişimci olabilmeniz için belirli kurallar ve şartlar yoktur. Yani girişimci olmanız için bir kısıtlama yoktur. Dolayısıyla girişimci olabilmek için yeni fikirler üretmeli ve bunları projeler haline getirip yatırım almalısınız. Girişimci olabilmek için;
- Yenilikçi bir bakış açısına ve fikir genişliğine,
- Liderlik ruhuna,
- Risk almaktan korkmamak gibi belirli özelliklere sahip olmalısınız.
Girişimci kimdir veya kimler girişimci olabilir sorusunu bu şekilde cevaplandırabiliriz.
Girişimci Özellikleri Nelerdir?
İyi bir girişimci şu özelliklere sahiptir;
- Motivasyon: girişimcinin en temel özelliklerinden birisidir. İyi bir girişimci, fikirlerini hayata geçirmek için motivasyonunu hiçbir zaman kaybetmemelidir.
- Liderlik: Her girişim bir lider doğurur. Dolayısıyla tüm girişimler, aynı zamanda iyi bir lider ve yönetim özelliğine sahip olan bireyler tarafından hayata geçirilir. İyi bir lider olabilmek için takım çalışmasını iyi bilmek, ekibin çalışma şartlarını kolaylaştırmak gibi temel özellikleri de yerine getiriyor olabilmek vardır.
- Yaratıcı olmak: İyi bir girişimci, fikir dünyasının genişliği ile tanımlanabilmektedir. Yaratıcı fikirler ile yeni iş modelleri ortaya çıkartabilir.
- İkna Kabiliyeti: Girişimcilerin diğer bir özelliği ise ikna kabiliyetleri ve projelerinin gücünü bir araya getirerek yatırımcılardan maddi kaynak sağlamaktır.
- Risk Yönetimi: İyi bir girişimci fayda ile birlikte maliyet analizlerini gerçekleştiren ve ne zaman risk alacağını bilen kişidir.
Girişimcilik ile ilgili Bilinmesi Gerekenler
Girişimcilik hakkında bilmeniz gerekenleri 5 madde de anlatıyoruz;
- Girişimcilik, risk almaya her zaman hazır olmayı gerektirir. Yeni fikirleri hayata geçirmek için risk almak gerekir.
- Girişimcilik ile işletme faaliyetleri ve pazarlama stratejileri alanlarında bilgi ve deneyim kazanırsınız
- Temel finansal becerileri gerektirir. İşletmenizi koruyabilmek ve mali sorumluluklarınızı tam anlamıyla yerine getirmek adına finansal okuryazarlık oldukça önemlidir.
Türkiye’de Girişimcilik Örnekleri
Ülkemizde birçok başarılı girişim örnekleri vardır. Türkiye’de başarılı girişimcilik örnekleri;
- Trendyol: Türkiye’nin en büyük online alışveriş platformudur. Trendyol, 2010 yılında Demet Mutlu tarafından kurulmuştur.
- Getir: Hızlı teslimat mottosuyla yola çıkan getir, 2015 yılında başarılı girişimci Nazım Salur tarafından kurulmuştur.
- Peak Games: Türkiye’nin en büyük mobil oyun şirketlerinden birisi olan Peak Games, 2010 yılında Sidar Şahin tarafından kurulmuştur.
- Yemek Sepet: En başarılı girişim örneklerinden birisidir. Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Başar Başarır tarafından 2001 yılında kurulmuştur.