• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Yatırım Hesabı Nedir? Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?

Yatırım Hesabı Nedir? Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?

Yatırım hesabı nedir, yatırım hesabı nasıl açılır sorularını sizin için cevaplandırdık.

Yatırım hesabı, yatırımcıların birçok yatırım aracını alıp-satabildiği bir hesap türüdür. Bu hesap türleri; aracı kurumlar, bankalar, veya online yatırım platformları tarafından oluşturulur. Denetlenmesi SPK tarafından gerçekleştirilir ve mevzuata uygun hareket etmeleri sağlanarak, yatırımcılar korunur. Dolayısıyla yatırım hesapları ile yatırım yapma kolaylığını elde eden yatırımcılar, SPK tarafından güvence altına alınarak yatırımlarında herhangi bir soru işaretine maruz kalmazlar. SPK tarafından yatırım kanallarına artan denetim, yatırımcının herhangi bir sorun yaşamaması için ciddi önlemler içerir. Dolayısıyla SPK tarafından onaylı her yatırım hesabı bu prosedürler çalışır.

Yatırım Hesabı Bloke Tutarı Nedir?

Yatırım hesabı bloke tutarı, belirli işlemler için hesabınızdaki belirli bir miktarın geçici olmak kaydıyla kullanılamaz duruma getirilmesidir. Genellikle hisse senedi alımı veya satışı için bir işlem yapılırken ya da para transferlerinde gerçekleşebilir.

 

Hisse senedi alımı için talimat verdiğinizde, alım işleminin tamamlanması adına gerekli olan miktar “bloke” olarak işaretlenir. Bu durum, işlemin tamamlandığında paranın kullanılabilir kılınması amacıyla gerçekleşir. İşlemin yapılmasının ardından bloke tutar hesaptan düşülür ya da hisse senedi hesabına eklenir.

 

Bloke tutarının gerçekleşmesi ilgili bankaların yatırım platformlarına bağlı belirli prosedürlere bağlıdır.

Yatırım Hesabı Mutabakat Metni Nedir?

Yatırım hesabı mutabakat metni, yatırımcıların yatırım hesabındaki finansal işlemler ve bakiye ile ilgili kayıtları gösteren bir doküman olarak tanımlanabilir. Yatırımcının tüm işlemlerinin bilgilerini içerir.

 

Mutabakat metnin temel birkaç amacı vardır, bunlar;

 

  • Şeffaflık
  • Doğrulama
  • Hata tespiti

 

İlgili maddeler ile yatırımcıya ait tüm işlemlerin koordine bir şekilde devam edilmesi sağlanır.

Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?

Yatırım hesabı açmak için bankalar ve aracı kurumlar kullanılabilir. Yatırım hesabı açmak için tercih edeceğiniz her kuruluşun Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansına sahip olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Hali hazırda hesabınızın bulunduğu bir bankadan da yatırım hesabı açabilirsiniz. Bunun için bankayla iletişime geçebilirsiniz.

Farklı Bankalardan Yatırım Hesabı Açmak

 

Farklı bankalardan veya kuruluşlardan yatırım hesabı açmak, yatırımcılara farklı yatırım türlerine katılım yapma imkanı sağlar. Dolayısıyla yatırımlarda çeşitlilik fırsatı yakalanır. Ancak bankada yatırım hesabı açmadan önce mutlaka göz önünde bulundurulması gerekenler vardır. Bunlar, birey bazında önlemler olup, yatırımlarda doğru karar vermek adına oldukça önemlidir.

 

  • Yatırım yaparken temel amacı belirleyin.
  • Yatırım hesapları için işlem ücretlerini karşılaştırarak sizin için en iyi seçeneği belirleyin.
  • Yatırım yelpazesi geniş bankalara veya kuruluşları seçerek uygun bulduğunuz yatırım araçlarını belirleyin.
  • Kullanıcı deneyimi açısından en iyi avantajları sağlayan kuruluşları belirleyin.
  • Müşteri hizmetleri anlayışında yüksek performans gösteren kuruluşları dikkate alın.
  • Risk yönetimi için en iyi seçenekleri sunan kuruluşları karşılaştırın.

Yatırım Hesabındaki Fon Bakiye Fon Olarak Değerlendirilsin Ne Demek?

Yatırım hesabındaki fon, bakiye fon olarak değerlendirilsin ne demek sorusuna anlaşılır bir şekilde cevap verecek olursak, bir yatırım hesabınızın olduğunu düşünün ve bu hesapta belirli oranda nakit bulunuyor. Eğer bu seçeneği aktif ederseniz, banka ya da yatırım kuruluşu, bekleyen nakdi otomatik olarak belirli bir fon türünde değerlendirme işlemine alabilir. Özellikle paranızın bulunduğu süre boyunca (yatırım gerçekleştirmediğiniz süre boyunca) bir miktar getiri elde etme şansı da ortaya çıkar. Ancak bu fonlarda dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar;

  • Risk oranı
  • Fon maliyeti
  • Vergilendirme şartları

Yatırım hesabındaki fon, bakiye fon olarak değerlendirilsin mi sorusuna olumlu veya olumsuz yanıt vermek için bu şartları gözden geçirmeniz gerekmektedir.