• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Yabancıya konut Satışı için Bilmeniz Gerekenler!

Yabancıya konut Satışı için Bilmeniz Gerekenler!

Türkiye’de yabancılara konut satışı, son birkaç yıldır hiç olmadığı kadar arttı.

Türkiye’de yabancılara konut satışı, son birkaç yıldır hiç olmadığı kadar arttı. Özellikle iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte turizm faaliyetleri tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar artış göstermiştir. Turistlerin kültürel ve coğrafi zenginliğe sahip ülkelerden etkilenmeleri ve bu ülkelerde daha fazla ve rahat vakit geçirebilmek için konut satın almaları beklenen bir durumun yansıması olmuştur. Dolayısıyla bu içeriğimizde yabancılara konut satışının nasıl yapıldığını, yatırımlarını bu alanda değerlendirmek isteyen yabancı yatırımcıların, nasıl bir yol izleyeceğinden bahsediyor olacağız.

 

Türkiye, coğrafi konumu ve kültürel zenginlikleriyle beraber yabancıların yurtdışı seyahatlerinde ilk seçenekleri arasında yer alıyor. Yabancılara gayrimenkul satışlarında yaşanan artışın bir diğer sebebi de; vatandaşlık hakkı kazanmalarıdır. Gayrimenkul edinerek vatandaşlık almak, özellikle son birkaç yıldır kolaylaştı. Dolayısıyla hem Türkiye’de ikamet etmek isteyen hem de vatandaşlık almak isteyenler için bu süreç bu günün şartlarında oldukça kolaylaştı.

 

Yabancılara Konut Nasıl Satılır? Süreçler Nasıl İşliyor?

 

Yabancıların konut satın almaları için herhangi bir oturma iznine gerek yoktur. Bununla beraber yabancıya konut satışında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Bu hususlar;

2644 numaralı Tapu Kanunun 35.maddesinde yer alan yabancılara gayrimenkul satışı hakkında getirilen sınırlamalardır. İlgili maddede bahsi geçen sınırlamalar kapsamında, ülke menfaatine ve uluslararası ilişkilere uygun bireylerin Türkiye’de taşınmaz edinebilme hakları vardır. Ancak bahsi geçen şart, yabancı uyruklu kişilerin satın aldıkları mülklerin ülke içerisinde 30 hektarı geçmemesi ve özel mülkiyetle ilişkili ilçe yüz ölçümünün %10’u geçmemesi şartıyla konut alabilmektedirler.

 

Yabancılara Konut Satışında Dikkat Edilmesi Gereken Nelerdir?

Yabancıya konut satışında diikat edilmesi gereken hususların hepsini sizler için derledik. Bu hususları maddeler halinde açıklıyoruz. Bu başlıktaki her şey Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafınca hazırlanan Türkiye’de Yabancıların Taşınmaz Edinimi Rehberi içerisinde kapsamlı olarak yer alıyor.

 

  • Yabancı uyruklu kişiler, kanun kapsamında tüm sınırlamaları yerine getirdikleri takdirde Türkiye’de konut, iş yeri, tarla, arsa gibi tüm taşınmaza sahip olunabilir.
  • Özellikle taşınmaz sahibinin Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunması da gerekmektedir. Eksik belgelerinizi kontrol ederek, süreci tamamlayabilirsiniz.
  • Yabancılara konut satışı hususunda dikkat edilmesi gereken diğer bir durumda askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde herhangi bir mal edinememeleri ve kiralayamamalarıdır.

 

Yabancıya Konut Satışı Yasak Mı?

 

Evinizi yabancı birine satışını gerçekleştirmek isteyen herkesin, kanuni sınırlamalara uyduğu takdirde bu işlemi gerçekleştirmesinde herhangi bir yasak yoktur. Dolayısıyla bu sınırlamaları bilmek ve buna göre hareket etmek, satışın gerçekleşmesi adına önemlidir.

 

Yabancıya Konut Satışında İstenen Belgeler Nelerdir? 7 Madde de Anlatıyoruz!

 

Tapu Genel Müdürlüğüne teslim edilmek üzere gerekli belgelerin hazır edilmesi ve bu şekilde başvuru yapılması gerekilmektedir. Eksik belgelerinizin olması durumunda dosya bekletilecektir. İstenen belgeler ise;

 

  1. Taşınmaza ait Tapu Senedi Belgesi ya da köy/mahalle, ada, bina, parsel, bağımsız bölüm bilgisi.
  2. Kimlik belgesi ya da pasaport.
  3. Belediyeden alınacak Emlak Rayiç Değeri Belgesi.
  4. Taşınmaz Değerleme Raporu
  5. Zorunlu Deprem Sigortası.
  6. Satıcı ile alıcının son 6 ayda çekilmiş fotoğrafları, satıcı için 1 alıcı için 2 adet olacak şekilde.
  7. Türkçe bilmeyen taraflar için yeminli tercüman.