• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar?

Tahvil Nedir? Ne İşe Yarar?

Sözlük anlamına göre “değiştirme, çevirme, dönüştürme ve döndürme” ifadelerinin karşılığına denk gelir.

 Tahvil, borçlanma aracıdır. Kaynak bulmak amacıyla anonim şirketler tarafından vadesi bir yıldan uzun olan borç senetleri imzalanır. Bu borç senetlerine tahvil adı verilir. Devlet tarafından da ihraç edilebilmektedirler. Bununla birlikte tahvil satışları, iskonto esaslarına dayalı olarak gerçekleşmektedir. Peki tahvil nedir, özellikleri nelerdir gibi sorulara cevap verelim.

 

Yatırımcılar, kurumsal firmaların ya da kamu kuruluşlarının finansal destek gereksinimini karşılamak maksadıyla bu kurumlarla belli bir süre için sabit veya değişken faiz oranlı borçlar verir. Bu borçlar, belirlenen faiz oranlarında getiri sağlamaktadır. Dolayısıyla bu yatırım biçimi tahvil olarak isimlendirilmektedir. Bir yıldan daha uzun sürede vade tarihi bulunan tahviller yazılı senetlerdir. Tahvilin sahibi konumundaki yatırımcılar, tahvili ihraç ederek tarafın alacaklısı olarak kabul edilir.

 

 

Tahvil Kelime Manası Nedir?

 

Sözlük anlamına göre “değiştirme, çevirme, dönüştürme ve döndürme” ifadelerinin karşılığına denk gelir. Ekonomi terimi olaraksa farklı bir tanımı vardır. Bu tanıma göre tahvil; Ticari bir kurumun ya da devletin borç para sağlayabilmek maksadıyla çıkarttığı, yıllık olarak belirli oranlarda faiz getiren, alınabilen ve satılabilen değerli kağıt manasında kullanılır. Tahvil çeşitlerinde ise çıkartıldıkları kurum ya da çıkarılış amacına göre farklılıklar            bulunabilmektedir. Tahvil çeşitleri şu şekildedir;

 

  • İkramiyeli tahviller
  • Devlet tahvili
  • Sabit ve değişken faizli tahviller
  • Nama yazılı ya da hamiline tahviller
  • Primli tahviller
  • Özel sektör tahvilleri
  • Başa baş tahviller

 

Devlet tahvili, devletin bir yıldan uzun süreli belirlediği, vade tarihli borç gereksinimlerini karşılamak amacıyla çıkartılan borç senedidir. Bununla birlikte bu senetler tahvil olarak adlandırılmaktadır. Tahvili çıkartma yetkisiyse Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafına aittir. Vade tarihi belirlendikten sonra devlet, faiz geliri ile birlikte ödeme yapmayı garanti eder.

 

Tahvil Özellikleri Nedir?

Devlet tarafından çıkartılabilmektedir. Devlet tahvili, çok az bir risk payı barındırır. Bununla birlikte faiz gelirleri de düşük olmaktadır. Tahvillerin bazı özellikleri bulunmaktadır. Tahvil özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Borç senetleridir.
  • Anonim şirketler tahvil çıkartabilir.
  • Değerli belge statüsüne sahiptir.
  • Firmalar dışında, belediyeler ve devletlere benzer şekilde tüzel kişilikteki kamu kurumları tarafınca da tahvil çıkartılabilir.
  • Vade süresi biten tahvilin , sahibi konumundaki kurum ya da firmayla tüm hukuki işlemi biter.

 

Tahvil nedir sorusuna cevap verdiğimiz içeriğimiz ve daha fazlası için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Tahvil Örneği Nedir?

 

Tahvile örnek olarak; herhangi bir şirketin 5 yıl vadeli ve 5 yıllık %5 faiz ödemeli bir tahvil çıkardığını düşünelim. Ve bahsi geçen tahvilin değeri 1.000 dolar olsun. Bu şirkete yatırım gerçekleştirmek isteyen bir yatırımcı, ilgili tahvilleri satın alarak, yıl bazında 50 dolar faiz getirisi elde etmiş olur. Tahvilin vadesi bitiminde, şirket 1000 dolar nominal değeri ödeyerek, yatırımcının ana parasını iade eder. Bu sayede yatırımcılar, tahviller vasıtasıyla sabit gelirli bir yatırım yapma fırsatını bulurlar. Bununla birlikte tahviller içeriğinde riskleri de barındırmaktadır. Bu riskler; tahvilin ihraç edildiği kurumun kredi riski ile faiz oranlarındaki değişiklikler gibi faktörlere bağlıdır.

 

Tahvil Nereden Alınır?

 

Tahviller, borsalardan veya bankalardan alınabilmektedir. Borsada, yatırımcılar hisse senetlerine benzer bir biçimde tahvil alım-satım yapabilmektedirler. Bankalar da tahvil satın almak için bir seçenek olabilir fakat bunun yanında genelde daha düşük getiri sunarlar.