• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Stopaj Vergisi Nedir? Stopaj Hesaplama Nasıl Yapılır

Stopaj Vergisi Nedir? Stopaj Hesaplama Nasıl Yapılır

Stopajın İngilizce anlamı Witholding, deduction at the source ile ifade edilir.

Stopajın İngilizce anlamı Witholding, deduction at the source ile ifade edilir. İlk ortaya çıkışı Gelir Vergisi şeklindedir. Günümüzdeyse daha geniş bir alana yayılarak, birçok farklı vergi türünün de bu biçimde ödenmesine kadar gidilmiştir. Anlaşılması için basit bir örnek vermek gerekirse, bir fabrikada çalışan birinin vergilerinin kendisi tarafından değil, iş veren tarafınca ücretlerden kesilerek Vergi Daire’sine yatırılmasıdır.

Stopaj Nedir?

Temelde bir vergi ödeme sisteminin adıdır. Stopaj vergisi, işverenlerin veya kurumların vergi yükümlülüğü altında bulunan kazançlara ilişkin vergi miktarının, mevcuttaki gelirin sahibine geçmeden yasa ile belirlenen oranlara uygun olarak alınması ve işveren tarafından vergi dairesine tahsil edilmesidir. İşverenin çalışanına meslek hizmeti karşılığında ödeme yapacağı anda üzerinde belirli bir miktarda stopaj kesintisi uygulaması ve kesinti yapılan tutarı vergi dairesine giderek yatırması gerekir.  Bununla beraber çalışanların gerçekleştirdiği meslek hizmeti karşılığı elde ettikleri kazançları için vergi beyan etmelerine ve ödeme yapmalarına gerek kalmaz.

Stopaj vergisine bağlı olan ödeme yöntemleri Kurumlar Vergisi Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu’na göre sıralanmaktadır. Dolayısıyla bu kanunlar stopaj vergisini ödemekle mükellef bulunan kişiler için stopaj oranlarını da belirtmektedir.

Stopaj sisteminin sağladığı birçok avantaj vardır;

  • Vergi maliyetleri azalır.
  • Tahsilat daha güvenli bir şekilde yapılabilir.
  • Stopaj vergisinin ödemeden önce kesilmesiyle beraber vergi gelirlerinin ödemelerinin daha hızlı gerçekleşmesini ve kaybolma riskinin azalmasını sağlar.

Stopaj Vergisi ve Hesaplama Yöntemi

Her yıl güncel olarak belirlenen tutarlara bağlı bir şekilde brüt ücret dikkate alınarak gerçekleşir. Stopaj vergisi hesaplamaları için kullanılan yöntemi belirlerken stopajın türü de göz önünde bulundurulmaktadır. Ücret ve kira stopajında var olan uygulamalarda kesinti oranları farklıdır. Bu sebeple tasavvur edilen kesinti de orana bağlı olarak şekillenmektedir. Kira stopajında uygulanması gereken alacak oranı %20’dir. Bu anlamda brüt kira miktarının %20’si hesaplandıktan sonra stopaj kesintisine ulaşılabilir.

Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Ödemenin yapılacağı tarih her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenir. Vergi mükellefleri bu ödemeleri her yılın başında belirlenmekte olan zaman aralıklarında yaparlar. Bu anlamda iş anlaşması gerçekleştiren yükümlüler, ödemelerini. 3 ayda bir olacak şekilde ya da her ay gerçekleştirirler. Bununla beraber aylık ödeme yapacak olan mükellefler, ödemelerini ayın 26.gününe kadar; 3 ayda bir ödeme yapacak olanlar ise üçüncü ayın ödeme gününe kadarki süreçte stopaj ödemelerini gerçekleştirmekle yükümlüdür. Ve yıllık gelir vergisi beyannamesi yoluyla bildirilmiş olan vergiler için de stopaj ödemesi yapılması gerekmektedir. Ödemeler her yıl temmuz ve mart aylarında iki eşit     taksit ile ödenmektedir.

Stopaj vergisi nedir içeriğimizle karşınızdaydık. Sitemizi ziyaret ederek hizmetlerimizi ve içeriklerimizi gözden geçirebilirsiniz.

Stopaj Vergisi Nasıl Ödenir?

Stopaj vergisi, vergi mükelleflerinin belirli gelirlerinden veya ödemelerinden yine belirli oranlarda kesinti yapılarak gerçekleştirilen bir vergi türüdür. Stopaj vergisi ödemeleri için şirketler, işverenler veya ödeme yapanlar tarafından yapılabilmektedir. Dolayısıyla stopaj vergisi nasıl ödenir sorusuna net bir cevap almak için, aşağıdaki aşamaları okuyabilirsiniz;

  1. Ödeme yapılacak vergi dairesinin var olan web sitesine giderek ödeme yapılacak vergi türünü seçin.
  2. Vergi türünü seçtikten sonra, ödeme yapacağınız dönemi seçin.
  3. Vergi dairesi tarafından verilen ödeme bilgileri kapsamında, ödemenin yapılacağı banka hesabınızda yeterli bakiye bulunduğundan emin olun.
  4. Bu işlemden sonra, internet bankacılığı, ATM ya da banka şubesinden ödeme yapabileceksiniz.
  5. Ödeme işleminden sonra banka dekontunuzu mutlaka saklayın.

 

Ödeme işlemlerinde, banka tarafınca herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda, vergi dairesine başvurarak yardım alabilirsiniz. Stopaj vergisi için belirli bir süre vardır. Bu süreyi kaçırmamak adına vergi dairesinin belirlediği tarih aralıklarını takip etmeniz oldukça önemlidir.

Stopaj Vergisi Kaç Ayda Bir Ödenir?

Stopaj vergisi, genelde beyanname verme dönemleriyle birlikte ödenir. Bununla beraber vergi mükellefleri, vergi dairesine beyanname iletme zorunluluğuna tabi olmadan da stopaj vergisi ödeyebilmektedirler. Stopaj vergisi, işlemin yapıldığı ayın son gününe kadar ödenebilmektedir.

 

Örnek vermemiz gerekirse, işveren, çalışanına her ay düzenli olarak ödediği maaşın yanında stopaj vergisini de ödemekle yükümlüdür. Bununla birlikte bir işveren, tedarikçiden mal ya da hizmet alıyorsa, ödeme yaparken stopaj vergisini kesip ödemelidir. Bu kapsamda stopaj vergisi, ödemenin yapıldığı ayın son gününe kadar ödenir.

 

Ancak kimi durumlarda stopaj vergisi ödemeleri daha sık veya daha az sıklıkla yapılabilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak, bir işveren, tedarikçisine yıllık olarak ödeme yapıyorsa, stopaj vergisi ödemesi de yıllık olarak yapılabilmektedir. Bu durumda, vergi dairesinin belirlediği tarihlerde ödeme yapılması beklenir.

 

Stopaj vergisi nedir ve stopaj hakkında merak ettiğiniz tüm soruları cevapladığımız içeriğimizle karşınızdaydık. Bir diğer içeriğimiz, Mali Analizde Likidite Nedir? isimli içeriğimizi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.