• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Spread Nedir?

Spread Nedir?

Spread sözcüğünün Türkçe karşılığı olan “yayılma” da fiyat farkını temsil etmektedir.

Finansal varlıkların alış ve satışı arasındaki farkı ifade etmektedir. Türkçe karşılığı yayılma olan bu terim hangi işlemi ifade eder?

Foreks piyasasında hisse ve borsaya uzanan birden fazla alanda karşımıza çıkan spread, ingilizce kökenli bir finans terimidir. Yayılma anlamına gelmekte olup, finansal bağlamdaki fiyat farkını göstermektedir. Yani finansal varlıkların alış ve satış değerleri arasında bulunan kur farkı, spread terimi ile birlikte yansıtılmaktadır.

Spread Nedir? Ne İşe Yarar?

İngilizce terim olan spread neyi ifade eder sorusuna cevap olarak; bir menkul varlığın alış ile satış fiyatı arasında bulunan fark, spread ile isimlendirilmiştir. Spread sözcüğünün Türkçe karşılığı olan “yayılma” da fiyat farkını temsil etmektedir.

Spread; foreks piyasasında, hissede ve borsada karşılaşma olasılığımızın olduğu bir terimdir. Bu gibi alanların her birinde spread şunu ifade eder; finansal bağlamdaki fiyat farkını göstermek. Spread değerini hesaplamak içinse gereken yöntemi aşağıda örnek ile açıklanabilmektedir;

  • Bir banka dövizi 4.20 TL'den satmakta olduğu bilinmektedir.
  • Bu banka dövizi 4.00 TL’den almaktadır.

Aradaki 20 kuruşluk fark ya da 200 pips de spread olarak belirtilmektedir.

Spread İşlem Neyi İfade Eder?

Gayrimenkul, döviz, menkul veya diğer emtia gibi finansal varlıkların alış-satış arasındaki kur farkı, spread olarak isimlendirilmektedir. Finansal araçlarda kullanılan bu terim, yaygın olarak paritelerin alış ve satışı arasında bulunan farkı belirtmektedir. Merkez Bankası da düzenli olmakla beraber her sabah hazinede yer alan yabancı cinsten dövizlerin durumuna göre TL’nin diğer döviz varlıklarının karşısındaki değerini belirlemektedir. Dolayısıyla bu anlamda değişken veya sabit spread terimleri de akıllara sıklıkla gelmektedir.

Değişken spread değeri; serbest piyasada Merkez Bankası’ndan daha farklı gözlemlenebilmektedir. Çünkü dalgalı kur, arz ve talep gibi unsurlar baz alınarak belirlenmektedir.

Borsada Spread Ne Demek?

Borsada spread, ilgili finansal enstürmanın alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki farkı ifade eder. 

Finansal Terimleri Öğrenmenin Avantajları

 

Finansal terimlere hakim olmanız, bu alanda gerçekleştireceğiniz faaliyetlerin bütününe hakim olmanızı sağlarken aynı zamanda yapacağınız yatırımlardan emin olursunuz. Böylelikle bu işlemlerin takibini rahatlıkla yapabilir ve yatırımlarınızda güvence kazanmış olursunuz. Dolayısıyla “spread nedir?” konu başlıklı içeriğimizin hazırlanma gayesi de bu maksatla önem arz etmektedir. Özellikle yatırım noktasında gerçekleştireceğiniz her adımı daha güvenilir hale gelmesi için, sürece tam hakim olmanız gerekmektedir. Bu anlamda finansal terimleri öğrenmeniz avantajları da beraberinde getirir.

Spread nedir içeriğimize ve merak ettiğiniz birçok şeye blog sayfamızı ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.