• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Risk Sermayesi Nedir?

Risk Sermayesi Nedir?

Risk sermayesi nedir, risk sermayesi neyi ifade eder sorularına yanıt almak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Yeni nesil iş modellerinin yaygınlaşması ile iş modelinin faaliyete geçmesi için ihtiyaç duyulan finansal kaynak seçeneklerini arttırdı. Risk sermayesi amacını yeni iş modellerini desteklemek üzerine kurar.  Finansal bağlamda risk sermayesi amacı bakımından, geleneksel kredi alternatiflerinden ayrılıyor.  Bu sayede girişimcilere finansal kaynak daha rahat sağlanabilmektedir.

 

Risk sermayesinin İngilizce karşılığı “Venture Capital” şeklindedir. Bununla birlikte risk sermayesi, girişim sermayesi ve cesaret sermayesi olarak da bilinmektedir. İlk olarak sanayileşme stratejilerinin kabul gördüğü risk sermayesi; günümüzdeyse yaratıcı fikirlerle kurulan iş faaliyetleri için finansal destek sağlamak olup, girişimcilerin fikirlerini daha rahat gerçekleştirebilmesi amacıyla faydalanılan yatırım finansmanıdır.

 

 

Risk Sermayesi Hangi Kaynakları Kullanır?

 

Risk sermayesi finansman modeli, yatırımcılar tarafından bir yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Bu yatırımlar uzun vadede getiri sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Risk sermayesinin sahip olduğu fon kaynaklarını temelde şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Vakıflar: Özellikle hali hazırdaki fonlarından getiri kazanmak amacıyla farklı yatırım araçlarını tercih ederler. Bununla beraber fonların bir kısmını da yüksek kazanç beklentisiyle de değerlendirebilirler.

 

  • Yatırım Bankaları: Kar ve başarı elde etmek amacıyla ileri teknoloji odaklı ve yeni fikirleri benimsemiş işletmelerin halka açılmasına aracılık etmek için rekabet eden yatırım bankaları ile yeni girişimler ve işletmeler risk sermayesinden faydalanabilmektedir.

 

  • Kamu Kurumları: Bakanlıklar gibi kamu kurumları bu kapsamda finansman hizmetleri sağlayarak yeni girişimleri destekleyebiliyor.      

 

Risk Sermayesi Daha Çok Ne Amaçla Finansman Sağlar?

 

Bu sermayenin amacı, özellikle yeni ve yüksek büyüme hacmine sahip girişimlerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak olarak ifade edilebilmektedir. Risk sermayesi sağlayacıları, bu kapsamdaki girişimlere sermaye aktararak karşılığında hisse senetlerine sahip olur. Bu sayede girişim başarıya ulaştığında ve büyüdüğünde, sermayedarların yatırımları da değer kazanır.

 

Risk sermayesi daha çok ne amaçla finansman sağlar sorusuna cevap olarak aşağıdakiler sıralanabilmektedir;

 

  • İş fikirlerini faaliyete geçirmek: Yeni girişimlerin iş fikirlerini uygulamaya geçirmeleri ve prototip geliştirmeleri için başlangıç sermayesi sağlarlar.
  • Ürün geliştirme: Girişimlerin yeni ürünler ve hizmetler geliştirmesine ve bunları pazarda test etmelerine olanak sağlar.
  • Pazarlama ve satış: Girişimler için pazarlama stratejileri oluşturarak ürün ve hizmetlerinin bilinirliğini arttırırlar.
  • İşletme sermayesi: Girişimlerin günlük faaliyetlerini yürütmeleri için gerekli olan nakit akışı sağlanır.

 

Risk Sermayesi Yatırımcısı Kimdir?

 

Risk sermayesi yatırımcısı, yüksek riskli ancak büyük getiri potansiyeline sahip olan özellikle erken aşama ve yüksek büyüme beklentisine sahip girişimlere sermaye sağlar. Bunun karşılığında hisse senetlerine sahip olur.

 

Risk sermayesi yatırımcıları kimdir sorusuna şu karşılıklar verilebilir;

 

  • Bireysel yatırımcılar
  • Risk sermayesi fonları
  • Kurumsal risk sermayesi
  • Hükümet destekli fonlar

 

 

Risk Sermayesi Örnekleri

 

Risk sermayesi finansman modeli, girişimlere finansman sağlar. Bu sayede büyümelerini ve başarılarını destekler. İşte risk sermayesi yatırımıyla büyüyen ünlü 5 şirket;

 

  1. Apple
  2. Google
  3. Facebook
  4. Amazon
  5. Uber

 

Risk sermayesi hakkında merak edilenleri cevapladığımız içeriğimizle karşınızdaydık. Daha fazla içerik için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.