• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Piyasa Nedir?

Piyasa Nedir?

Piyasa ne demek, piyasa türleri nedir gibi sorularınızı yanıtlıyoruz.

Piyasa, alıcı ve satıcıların bir araya geldiği bir platform olarak tanımlanabilir. Bununla beraber piyasa, değerli finansal enstrümanların değiş tokuş yapıldığı bir yerdir. Dolayısıyla “piyasa nedir” sorusuna kısaca arz ve talebin bir araya gelerek gerekli değiş ve tokuşları gerçekleştirmelerini sağlayan mecra olarak tanımlanabilir.

Nominal Piyasa Nedir?

Ekonomi biliminde sıkça kullanılan bir terim olan nominal piyasa nedir sorusunu yanıtlıyoruz. Nominal piyasa, fiyatların enflasyon ve diğer faktörler sebebiyle değer kaybetmesine rağmen fiyatların belirli bir an için kaydedildiği piyasadır. Dolayısıyla nominal piyasa fiyatları gerçek değerlerini yansıtmayabilir. Enflasyon ve diğer faktörlere bağlı sebepler, nominal piyasaların gerçek piyasalarla karşılaştırıldığında daha istikrarsız olmasına neden olabilir.

Piyasa Emri Nedir?

Yatırımcıların borsa ve finansal piyasalarda işlem gerçekleştirmek için kullandıkları bir emir türüdür. Piyasa emri ile, o an için geçerli olan piyasa fiyatından alım ve satım yapılmak istendiği belirtilir. Yani piyasa emri veren yatırımcı, alım için piyasa fiyatından mevcut satış emirlerini karşılar. Piyasa emri, emir verildiği anda gerçekleşir. Bu nedenle piyasa emri verilmeden önce yatırımcıların işlem yapacakları piyasa koşullarını iyi bilmeleri önerilmektedir.

Hisse Senedi Piyasası Ne Demek?

Hisse Senedi piyasa kısaca, bir hisse senedinin işlem gördüğü piyasa şeklinde tanımlanabilmektedir. Bu piyasalarda hisse senetleri arz ve talebe göre belirlenen fiyatlar üzerinden alınır ve satılır. Bununla beraber hisseler, borsa gibi organize piyasalarda işlem görmektedir. Dolayısıyla tezgah üstü piyasalarda (OTC) hizmet görebilir. Yatırımcılar, hisselerin değer kazanma durumuna göre alım ya da satım yaparlar.

Reel Piyasa Nedir?

Piyasa nedir sorusuna alternatif bir başka soruda reel piyasa nedir sorusudur. Reel piyasa kısaca, mal ve hizmetlerin ticaretinin yapıldığı piyasa olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle gerçek varlıklar (emtialar, gayrimenkuller, üretim faktörler vb.leri) arz ve talep özelinde belirlenen fiyatlar üzerinden alınıp satılır.

Reel piyasalarda alıcılar ve satıcılar, mal ve hizmetlerin fiyatlarını arz ve talep balansına göre belirler. Örnek olarak; bir ürünün arzı azalır, bununla beraber talep aynı kalırsa, fiyat artar. Dolayısıyla arz artar, talep stabil kalırsa, fiyat düşer.

Ekonomide Piyasa Türleri ve Örnekleri

Piyasa, alıcılar ve satıcıların mal ve hizmet alışverişinde bulundukları bir yapıdır. Ekonomide piyasa çeşitleri ve örnekleri için listeleme yapıyoruz;

  1. Fiziksel Piyasa: Alıcılar ve satıcılar fiziksel anlamda bir araya gelerek alışveriş yapar. Örnek olarak semt pazarları ve mağazalar verilebilir.

  2. Dijital Piyasa: İnternet üzerinden gerçekleştirilen alım ve satımlardır. Örnek olarak; Amazon, Trendyol ve Hepsiburada verilebilir.
  3. Finansal Piyasa: Para ve sermaye piyasaları gibi finansal araçların alınıp satıldığı yerdir. Örnek olarak; borsa, tahvil, döviz vb.leri gösterilebilir.
  4. Serbest Piyasa: Devletin ekonomiye müdahale etmediği, fiyatların üretimin arz ve talep dengesine göre belirlendiği bir piyasa türüdür. Örnek olarak girişimcilerin serbestçe faaliyet göstermesi söylenebilir.
  5. Devamlı Piyasa: Devamlı piyasa, alıcı ve satıcı konumundaki bireylerin sürekli işlem yapabildiği ve likiditenin sağlandığı bir piyasa türüdür.
  6. Birincil Piyasa: Birincil piyasa, şirketlerin ve devletlerin yeni ortaya çıkan finansal araçlarını ilk kez halka arz ettiği ve yatırımcılara sunduğu piyasa türünü ifade eder.

Piyasa ne demek sorusuna cevap verdiğimiz “Piyasa Nedir?” içeriğimizi ve finansal okuryazarlık becerilerini kazanacağınız blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.