• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Hisse Senedi Nedir, Nasıl Alınır?

Hisse Senedi Nedir, Nasıl Alınır?

Hisse senedi, yatırımcılar açısından oldukça önemli bir varlıktır. Dolayısıyla yatırım dünyasına adım atmak isteyen herkes için bilinmesi önem arz etmektedir.

Hisse senedi, yatırımcılar açısından oldukça önemli bir varlıktır. Dolayısıyla yatırım dünyasına adım atmak isteyen herkes için bilinmesi önem arz etmektedir. Yatırım dünyasında yeni olduğunu düşünüyorsan, hisse senedi nedir, hisse senedi türleri nelerdir; gibi sorulara en doğru cevabı veriyoruz.

 

Hisse senedi nedir? Hisse Senedi Türleri Nelerdir?

 

Daha iyi anlamanız için örnekle açıklayalım; 500 daireden oluşan bir apartman ve her dairenin ayrı 500 tapusu olduğunu hayal edin. Bu apartman halka açık bir şirketi, her dairenin tapusu ise bu şirketin hisse senedini temsil etmektedir. Yani bir apartman dairesinin tapusu mülkiyetin kimde olduğunu belli ederken, hisse senetleri de bir şirketin belli bir kısmının sahipliğinin kimde olduğunu göstermektedir. Halka açık olan şirketin tek bir hisse senedine sahip olmanız durumunda o şirkete ortak olduğunuzu gösterir.

Bununla birlikte hisse senetleri bir diğer adıyla “pay senedi”dir. Şirket payının kimde olduğunu temsil eder.

 

Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Hisse senedi alırken dikkat etmeniz gerekenleri listeliyoruz. Bu sayede yatırım yaparken nelere dikkat etmelisiniz, yatırımlarınızı nasıl doğru değerlendirirsiniz gibi sorulara cevap vermiş olacağız.

 

  • Şirketin sunduğu ürünün geleceği nasıl?
  • Şirket gelirlerinin ne kadarı kar?
  • Rakip şirketleri baz aldığınızda şirketin ürünlerinin rekabet düzeyi nedir?
  • Şirketin pazar yerinde oluşturduğu hacim nedir?
  • Şirketin senelik kar oranlarında düzenli bir artış var mı?

 

Yatırımdaki hedefleriniz ne olursa olsun, satın aldığın, potansiyel gördüğün her hisse senedi için ciddi bir araştırma yapman önem arz ediyor.

Bununla birlikte bir şirketin uzun zamandır sektörde varlık göstermesi yatırım için ön kriter değildir. Unutmayın ki nice köklü şirketler hisse senetlerinde değer kaybedebiliyor. Bu yüzden yatırım yapmadan önce iyi bir değerlendirme yapmanız gerekmektedir.

 

Hisse Senedi Nasıl Çıkar?

Hisse senetleri halka arz olan şirketleri ve yatırımcılar için büyük önem taşımaktadır. Bu durumun sebebi; hisse senetlerinin her iki tarafa da sağladığı faydadır. Halka arz olup hisse senetlerini yatırımcılara sunan şirket için bu durum, sermaye artırımı için önem arz ederken, gelecekte ortaya çıkabilecek yatırımları, borçları, planları ve hedefleri için ciddi bir para kaynağı sağlar. Bununla birlikte yatırımcılar için hisse senetleri, var olan birikimlerini değerlendirmeli ve sevdikleri markaların üretimlerine dahil olmaları için bir fırsat sağlar.

Özellikle günümüzde her sektörde varlık gösteren sayısız marka var. Ve bu markaların ürünlerini de ciddi bir biçimde tüketiyoruz. Hizmeti sağlana bu ürünler, hayatımızın hem keyifli hale getirirken hem de daha da kolaylaştırıyor. Dolayısıyla hisse senetleri de bizlere sadece tüketim de olmak dışında başka bir alternatif sunuyor; üretim de olma fırsatı…

 

Hisse Senedi Yatırımcılara Hangi Hakları Sağlar?

 

Yatırım yaptığınız şirket, yıllık gelirinin bir bölümünü kar payı yani temettü olarak dağıtma kararı aldıysa, bu kardan almaya hak kazanmış olursunuz.

 

İlgili şirket, genel kurulunda yatırımcılarına oy kullanma hakkı tanıyorsa, elinde hisse senedi bulunduran herkesin alınacak olan kararda söz sahibi olması sağlanmış olur.

 

Hangi Şirketler Hisse senetlerini Arz Eder?

 

  • Anonim şirketler
  • Özel kanunlarla kurulan şirketler      
  • Paylı komandit şirketler

Bununla birlikte hisselerin ihraç edilebilmesi adına ilgili denetim kurumlarından onay alınması şarttır. ABD borsasına hisse ihraç etmek isteyen şirketler U.S Securities and Exchange Commission denetiminden geçmeleri gerekirken; ülkemizde Sermaye Piyasa Kurulu (SPK) tarafından onay almaları gerekmektedir.

 

Hisse senedi nedir sorusuna ve birçok başlığa cevap verdiğimiz içeriğimiz gibi başka içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.