• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

(GSYF) Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?

(GSYF) Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?

Girişimlere destek vererek yeni iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen nitelikli yatırımcılar için girişim sermayesi yatırım fonu nedir sorusunu cevaplıyoruz!

Girişimci bir ruha sahip bireylerin fikirlerini hayata geçirmede maddi problemler karşılarına çıkabilmektedir. Bu problemin aşılmasını sağlayan Girişim sermayesi yatırım fonu sayesinde girişimlerinizi destekleyecek sermayeyi bulma noktasında çözüm sağlayabilirsiniz. "Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?" sorusuna cevap verdiğimiz içeriğimizi inceleyerek, fikirlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Girişim sermayesi yatırım fonu, sermaye piyasası esaslarına uygun olarak işleyen ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığıdır.

Portföy yönetim şirketleri veya girişim sermayesi portföy yönetim şirketlerince kurulabilen bu fonların payları nitelikli yatırımcılara satışının gerçekleştirilmesiyle katılım payı gibi ödemeler ile fonda para birikmesi sağlanır. Girişimciler, fikirlerini hayata geçirebilmek için gerçekleştirecekleri her üretim adımı ve pazarlama aşaması için bu fondan yararlanıp, kendisine sermaye edinebilir.

Girişim Sermayesini Kimler Alabilir?

Gerçekleştirmek istediğiniz bir fikriniz var ve hayata geçirmek istiyorsanız, projenizle birlikte gsyf'lerden yararlanabilirsiniz. Girişim sermayesi şirketleri bu anlamda fon sağlayıcısı konumundadır. Girişim sermayesi şirketleri ile girişim sermayesi fonu için aranan şartları sağlamanız durumunda destek alabilirsiniz. Böylece fikirlerinizi hayata geçirebileceksiniz. Girişim sermayesi fonu ile fikirleriniz hayat buluyor.

 

Bu konuda Resmi Gazete’de yayımlanmış bazı temel gereklilikler vardır. Bunlardan biri anonim ve limited şirketlerine yatırım yapılabileceğidir. 

Girişim sermayesinden yararlanabilecek girişimin büyüme ve katma değer üretme potansiyeline sahip olması gerekmektedir. Fikrin operasyonel anlamda geliştirilmeye başlanmasıyla birlikte yüksek getiri beklentisi sunması ve verilecek finansal destek ile amaçlarını gerçekleştirebilmesi bekleniyor.

 

Girişim Sermayesi fonundan faydalanabilecek girişimlerin;

  • Türkiye’de kurulu veya kurulacak olması
  • Finansal desteğin sağlandığı tarihten itibaren yurt dışında kurulu ise son yılın finansal tabloları baz alınarak varlıkların en az %80’inin ülkemizde kurulu bağlı ortaklık ile oluşması
  • Finansal desteğin sağlanmasından 1 yıl içerisinde limited şirketlerin anonim şirkete dönüşümünü tamamlaması gerekmektedir.

Fon portföyünde yer alan şirketler ülkemizde kalmak zorunda mı? Hayır, operasyonel gelişimi için mevcuttaki işlerini yurt dışına taşımak isteyen girişimciler bu isteklerini gerçekleştirebilmek adına özgürdür. Dolayısıyla girişiminize sağlanan finansal destek, girişim sermayesi yatırımı olarak değerlendirilmeye devam eder.

Girişim Sermayesi Nasıl Alınır?

Şirketlerin ya da nitelikli yatırımcıların fona katkı yapması ile oluşan bir mal varlığıdır. Girişimcilerin bu fondan yararlanabilmesi için birkaç yol vardır.

Girişim sermayesi modellerini 3 ana başlıkta özetleyebiliriz. Bunlar;

  • Enformel girişim sermayesi
  • Kurumsal girişim sermayesi
  • Geleneksel girişim sermayesi

Bu modellerden birini kullanarak fonlardan yararlanabilirsiniz.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Avantajları

  • Yüksek Getiri Potansiyeli: Girişim sermayesi yatırım fonları, getirimcilerin yüksek potansiyelli iş fikirlerine yatırım gerçekleştirerek yüksek getiri elde etmelerini amaçlamaktadır. 
  • Diversifikasyon: Farklı endüstrideki birçok şirkete yatırım gerçekleştirir. Bu sayede yatırımcıların portföylerini çeşitlendirerek risklerini azaltmalarına yardımcı olmaktadır.
  • Profesyonel Yönetim Avantajı: Girişim sermayesi yatırım fonları, yatırım kararlarını profesyonel yöneticilerin eline bırakır. Bu, yatırımcıların kendi araştırmalarını gerçekleştirme zorunluluğunu da ortadan kaldırmaktadır.
  • Erken Aşama Yatırımları: Girişim sermayesi yatırım fonlarının bir avantajı da, erken aşamadaki şirketlere yatırım gerçekleştirmesidir. Bu durumla beraber girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmek için bir finansman ortamının oluşması, girişim sermayesi yatırım fonlarının avantajlarından birisidir.
  • Çıkış Stratejileri: Girişim sermayesi yatırım fonunun bir avantajı da, ihraç belgesinde yazılı olan şartların karşılanması halinde  yatırımlarından çıkış yaparak getirileri realize etmeleridir.

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Vergi Avantajı!

Nitelikli yatırımcıların, yatırım gerçekleştirerek yeni iş fikir ve modellerini hayata geçirdiği GSYF'ler vergiden muaf fonlardır. Bu açıdan yatırımcılar için vergi avantajı sağlar.