• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Gayrimenkul Yatırım Fonlarında Nitelikli Mülkler

Gayrimenkul Yatırım Fonlarında Nitelikli Mülkler

En kısa zamanda, En fazla fayda

Bireysel anlamda ülkemiz dahilinde gayrimenkul alanında birçok yatırım yapılmaktadır. Ancak bu yatırım GYF’lerı üzerinden yapılması yatırımcı açısından birçok avantaj sağlamaktadır. Bugün bu avantajlardan biri olan nitelikli mülklere erişim imkanından bahsetmiş olacağım. 

Gayrimenkul Yatırım Fonları, kuruluş amacı ve tebliğleri gereği gayrimenkullere yatırım yapmaktadır. Bu sebeple gayrimenkul piyasasında uzmanlaşmakta, her daim piyasadan haberdar olmakta ve nitelikli mülklere erişim imkânı bulunmaktadır. Portföy şirketlerinin ve çalışan kadrolarının da bu konuda büyük önem arz ettiğini özellikle belirtmek isterim.

Yatırım maksadı ile elinde belli bir miktar bulunduran bir yatırımcı; daire, dükkân, ofis, tarla, arsa alımı gerçekleştirebilir. Ancak yapacağı bu yatırım ile elinde 1 tane gayrimenkul olacak ya da ülkemizin daha ücra köşelerinde uygun bulduğu ancak değerlenmesi uzun yıllar alacak birkaç gayrimenkul alımı da gerçekleştirebilecektir. Özellikle İstanbul gibi metropollerde kısıtlı yatırım bütçesi ile bir yatırım yapmak bu zamanda çok daha güç duruma gelmiştir. Burada önemli olan ve unutulmaması gereken yapılan yatırımın en kısa sürede ve en fazla fayda ile yatırımcısına değer kazandırmasıdır. Yatırımcı burada da belirttiğim gibi nitelikli mülklere erişim konusunda GYF’lerı sahip olduğu avantajlara sahip olamayacaktır.

Ancak GYF’lerı gerek sahip olduğu bağlantılar gerekse sahip olduğu alım gücü ile piyasa da bulunan nitelikli mülklere erişim imkânı çok daha rahat olmaktadır. Nitelikli projelerde toplu alımlar yaparak indirimden faydalanması veya ödeme koşulları açısından proje sahipleri ile pazarlık yapma konusunda elleri daha güçlüdür. Ya da kira getirisi elde etmek amacı ile, daha yüksek kira getirisi ve getiri oranına sahip ancak gayrimenkul değerinin yüksek olduğu mülklere erişim ve yatırım imkânı anlamında GYF’larının sahip olduğu yatırım gücü çok daha fazladır. 

Kısaca, belli bir yatırım gücü olan nitelikli yatırımcıların aksine GYF’lerının yatırım gücü daha fazla olması sebebi ile alım satım dan elde edeceği karı fazla olan gayrimenkullere veya kira getirisi daha yüksek olan gayrimenkullere yönelmesi çok daha kolaydır. 

Daha fazla içerik için blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.

 

 

Abdullah MERİÇ

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı