• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Forward İşlemler Nedir?

Forward İşlemler Nedir?

Bankalar ve müşteriler arasında gerçekleşen forward işlemleri, yarının kurunu öğrenerek yapılan işlemlerdir.

Bankalar ve müşteriler arasında gerçekleşen forward işlemleri, yarının kurunu öğrenerek yapılan işlemlerdir. Forward işlemi nasıl gerçekleşir konusuna hakim olmak için öncelikli prensipleri kavramak gerekir. Bu işlem; ileri bir tarihte teslim edilme için vadesinin, miktarının ve fiyatının bugünden belirlenerek sözleşmeye eklenmesidir.

 

Forward İşlemler Hangi Mal Varlıkları Üzerinden Yapılabilir?

 

  • Döviz
  • Altın
  • Ya da bir mal üzerinden yapılabilmektedir.

Forward işlemi nedir, demektir gibi sorulardan önce bu yöntemin kur dalgalanmalarının sıklıkla yaşandığı dönemlerde tercih edildiğini belirtmek gerekir. Forward, varlıkların kur dalgalanmalarına karşı korunduğu bir yatırım şeklidir. Kurun yükseleceği öngörüldüğü gibi durumlarda elde bulunan dövizi korumak maksadıyla forward yapılır.  Koşullarıysa sözleşmeyle belirlenir bu yatırım türünde. Bununla beraber alıcı ve satıcı olmak üzere 2 taraf bulunur. İki taraf yapılan sözleşmeyle birlikte malın miktarını ve fiyatını bir daha değiştirmemek adına kabul eder.

 

Forward işlemler sayesinde ileride artabilecek olan ürün fiyatlarından etkilenmenin önüne geçilmiş olunur. Bu işlem, gelecekte ihtiyaç duyulacak bir malın sözleşmesini önceden daha düşük döviz miktarlarıyla imzalamanıza olanak tanır. Sözleşme esnasında herhangi bir ödene gerçekleşmese de tüm kur dalgalanmalarına karşın belirlenen tarihte aynı miktar ve fiyat geçerli olur. Forward, yükselen piyasalarda daha önceden satın alınan malın ne kadar kazandığıyla alakalıdır. Bu işlemler sayesinde anapara kura bağlı bir şekilde değerlenirken çapraz kurlar üzerinden hedeflenen ileri tarih için karlı alım satımlar da yapılabilir. Sözleşme yapılırken geçerli olan kur miktarına göre gelecekte kar yapma avantajı bulunduğu kadar riski de içinde barındırır.

 

Forward işlemleri nedir sorusunu tam anlamıyla cevaplayabilmek için örnek vermek iyi bir seçenek olacaktır. Anlık piyasada USD- TRY kuru  3.60 TL iken 1000 USD almak için 3600 TL vermeniz gerekmektedir. İleri bir tarih için gerçekleşecek olan kur dalgalanmalarını öngörülebilmesi durumunda bu işlem için forward ile 3 ay vadeli yapılabilir. 3 ay vadeli forward işlemindeki kur 3.80 TL’yse yatırımcı 1000 USD’yi 3800 TL’ye alabilir. Bu fiyat, 3 ay sonra 1000 USD’ye ne kadar Türk lirasına alınabileceği anlamını taşır.

 

3 ay vadeli gerçekleştirilen forward işlemi ile bu sürenin sonunda USD ne kadar artsa da sözleşmede geçerli miktar ve fiyat değişmez. Bununla birlikte 3 ay sonra kur 4.’30 TL’ye çıksa bile yatırımcı 4300 TL yerine sözleşmede geçerli olan miktarı ödeyerek USD alır. Forward sayesinde 3 ayda kurun aldığı yükselişle beraber yatırımcı 500 TL kar elde etmiş olur. Lakin bu süre içinde kurun düşmesi de mümkündür. 3.80 TL’ye yapılan sözleşme zamanı geldiğinde, kur 3.80 TL’ye düşmüş olabilir. Bu durumda aynı miktardaki USD, 3000 TL’den değil de yine 3800 TL’den alınır.