• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Basit ve anlaşılır bir şekilde tanımlamamız gerekirse; bireylerin bütçelerini doğru yönetmelerine olanak tanıyan, tasarruf, borç alma, yatırım gibi temel finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu bilgileri kararlarında kullanabilme becerisidir.

Basit ve anlaşılır bir şekilde tanımlamamız gerekirse; bireylerin bütçelerini doğru yönetmelerine olanak tanıyan, tasarruf, borç alma, yatırım gibi temel finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu bilgileri kararlarında kullanabilme becerisidir.

 

Finansal okuryazarlık becerisi kazanabilmek ve kararlarımızda uygulayabilmek adına 5 bileşeni sizinle paylaşıyoruz;

  • Finansal kavramlara ait bilgi edinme
  • Finansal kavramlarla iletişim kurabilme yeteneği
  • Kişisel finans yönetim becerisine sahip olmak
  • Uygun finansal kararlar verebilme becerisi
  • Gelecekteki finansal ihtiyaçları öngörebilme ve planlama yapma

 

Finansal okuryazarlık nedir sorusuna doğru cevaplar bulabilmeniz adına hazırladığımız blog yazımızda finansal okuryazarlığa ait merak edilen birçok soruyu yanıtlıyoruz.

Finansal okuryazarlık, herkesin kesinlikle öğrenmesi gereken bir kavramdır.

Finansal Okuryazarlık Nasıl Geliştirilir?

Finansal okuryazarlık seviyenizi geliştirecek birçok yöntem vardır. Bu yöntemler, finansal okuryazarlığa ait geliştirici unsurlar barındırır. Kendinizi bu alanda geliştirmenizi sağlayacak en temel şey, alanında uzman kişilerden veya kurumlardan eğitim almaktır. Bu sayede kavramları, bağlamlarıyla birlikte çok daha kolay öğrenebilirsiniz. Bu beceriyi sağlayacak diğer bir unsurda yine alanında uzman kişileri ve haberleri takip etmektir. Ekonomi ve finans dünyasına ait gelişmeleri bu kapsamda takip ederek finansal okuryazarlığa ait bireysel gelişiminizi arttırabilirsiniz.

Finansal Okuryazarlık Nasıl Öğrenilir?

Finansal okuryazarlık noktasında kendimi nasıl geliştirebilirim diyorsanız, bunu sizin için açıklıyoruz. Finansal okuryazar olarak kendinizi nitelendirebilecek konuma gelmeniz için, bu alanda kendinize eğitim içeriği oluşturabilirsiniz. Yani kendinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle internet sayesinde online bir şekilde kendinize eğitimler edinerek iyi bir finansal okur yazar olabilirsiniz.

Finansal Okuryazarlık Nasıl Geliştirilir

Finansal Okuryazar Olmanın Avantajları

Ekonomik statüsü fark etmeksizin her bireyin finansal okuryazar olması, doğru harcamalar yapması için oldukça önemlidir. Özellikle mevcut ekonomik durumunu sürdürebilirken, finansal varlığını en doğru şekilde yöneterek kazanç sağlama noktasında da gerekli donanımı elde edebilirsiniz.

Finansal okuryazarlık becerisinin sağladığı en önemli 3 avantaj;

  1. Gelirlerinizi doğru şekilde harcayarak doğru hamleler yapabilmenizi ve birikimlerinizi arttırabilmenizi sağlar.
  2. Finans noktasında uzmanların anlatımlarını rahatlıkla kavrayabilmenizi sağlar.
  3. Edindiğiniz bilgilerle birlikte finans noktasında nitelikli tavsiyeler verebilirsiniz.

 

 

Finansal Okuryazarlık Kavramları Nedir?

 

Finansal okuryazar olabilmek için temel kavramları öğrenmeniz gerekir. Ancak bu alanda yeniyseniz sizler için bu durum biraz karışık olabilir.  Ancak bu durum size özgü değildir. Bu anlamda endişelenmenize gerek yok. Finansal okuryazar olabilmek için temel kavramları bilmeniz size fayda sağlayacaktır.

  • Bütçe
  • Birikim
  • Borç Yönetimi
  • Kredi Yönetimi
  • Tasarruf

 

Bu kavramlar ile ilgili olarak yeterince kendinizi donatmanız durumda, finansal okur yazar olabilmek için için temel bilgileri edinmiş olursunuz. Bu maksatla temel kavramları öğrenmeniz, finansal okuryazarlık becerisini kazanmanız adına önemlidir.