• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Çapraz Kur Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Çapraz Kur Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Çapraz kur hakkında merak ettiğiniz her şey bu içerikte!

Farklı iki para arasındaki oranı hesaplarken üçüncü bir para biriminden yararlanılması, çapraz kur olarak isimlendirilir.  Hesaplamada kullanılan üçüncü dövizse genelde dünya çapında en fazla tercih edilen dolar olmaktadır. TCMB çapraz kur hesaplaması nasıldır, çapraz kur nedir ve nasıl hesaplanır?

 

Çapraz kur, iki ayrı para biriminin üçüncü bir birim cinsi ile ifade edilir. İki döviz arasındaki değeri açıklamak için kullanılan çapraz kurda, her bir döviz genelde üçüncü bir para birimi ile ifade edilir. Burada ifade edilen üçüncü döviz ise genellikle dolardır. Dolayısıyla çapraz kur, bahsedilen bu parite ile tanımlanan bir kambiyo kuru olarak belirtilmektedir.

 

Çapraz kur, ülkeler tarafından sıklıkla kullanılan para birimi ile ifade edilir. Yani bu durum genellikle dolar üzerinden belirlenir. Dolayısıyla ülkeler, genellikle çapraz kur değerini dolar ile belirtmektedir.

 

Çapraz Kur Hesaplama Nedir?

 

Paritelerin başka bir para birimi cinsinden karşılığı, çapraz kur olarak isimlendirilmektedir. Bu işlemde iki ayrı para biriminin arasındaki değer oranı, genellikle dolar gibi dünya genelinde yaygın olarak kullanılan para birimleri ile belirlenmektedir. Dolayısıyla çapraz kur hesaplamasında kullanılan üçüncü para biriminin dolar olduğu düşünülürse, bu değerin hesaplama yöntemi için aşağıdaki örnek verilebilir;

  • 1 doların 0.89 euroya eşit olduğunu baz alın.
  • Ve 1 doların 2.95 Türk Lirası’na karşılık geldiğini baz alın.
  • Bu varsayımda Euro ile TL arasındaki çapraz kur, dolar üzerinden hesaplanabilmektedir.
  • Bu örnek ilk olarak 1 euronun 1.1235 dolara eşit olduğu ortaya çıkarılır.
  • Ardından bu değerin denk geldiği TL tutarı için oran-orantı formülü kurulur.
  • Bu hesaplamaya göre Euro/TL çapraz kuru 3,3143 olarak bulunabilir.

 

TCMB Çapraz Kur Hesaplama

 

Her ülkede kurların dolar cinsinden ifade edildiği söylenebilir. Çünkü dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bu para birimi, kurların hesaplanmasında kolaylık sağlamaktadır. Bununla birlikte ülkemizde de bu yolun izlenmesiyle çapraz kur hesaplaması yapıldığı görülmektedir.

TCMB çapraz kur hesaplamasında, üçüncü para birimi olarak dolar kullanılır. Bu değer de TCBM tarafından dolar tabanlı çapraz kurların ilan edilebilme durumu öğrenilebilmektedir.

 

Çapraz döviz hesabıyla, hesaplama yönteminin temel alındığı ve faiz getirisinin amaçlandığı hesap türü olarak ifade edilebilmektedir. Anlık çapraz kurlar, farklı merkez bankaları tarafından ilan edilen değerler ile değişik piyasalardaki döviz kurlarını göstermektedir. Döviz kuru kapsamında parite seçilerek, kurlarla ilgili işlemler incelenebilme olanağına sahip olur.

 

Çapraz kur nedir ve nasıl hesaplanır içeriğimiz gibi birçok içeriği merak ediyorsanız blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.