• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Arabanın İcadı

Arabanın İcadı

Arabanın icadı hakkında merak ettiğiniz tarihsel süreci bu içerikte bulabilirsiniz.

Arabanın icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından birisidir. Bu devrim, taşıma ve iletişimde meydana getirdiği değişiklikten ötürüdür. Arabanın keşfi ile, toplumlar ve kültürleri derinden etkilenmiş, dünya baştan sona büyük bir değişime uğramıştır. Arabanın icadı, insanın yolculuk etme biçimini kökten değiştirmiş, mesafeleri kısaltmış ve insanları birbirine yakınlaştırmıştır. İşte en büyük değişim, mesafenin kısalmış olmasıdır. Bu icat, sadece bir taşıtın bulunması değil, aynı zamanda insanlığın yaşam tarzını, ticareti, endüstriyi ve birçok alandaki normları dönüştüren bir etki yaratmıştır.

 

Modern dünyanın oluşumunda oldukça kilit bir rol üstlenen araba, tarih içinde birçok evrim sürecinden geçerek günümüze kadar değişime uğramıştır.

 

İlk Arabanın İcadı

 

Arabanın ilk prototipleri, tekerleklerin icadıyla birlikte insan zihninde oluşmuş, zamanla farklı kültürlerde farklı formlarla gelişmiştir.

 

Ancak ilk motorlu taşıt yani araba, 19. Yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Benz’in 1885 yılında icat ettiği içten yanmalı motor, modern arabaların temelini oluşturmuş ve otomotiv endüstrisinin doğuşunu müjdelemiştir.

 

İlk arabalar, hantal yapıları ve sınırlı performanslarıyla bugünkü modern araçlardan oldukça farklıydı.

 

 

İlk Araba Nerede Kullanıldı?

 

İlk otomobilin kullanıldığı yer, Karl Benz’in 1886’da ürettiği ve patentini aldığı araç Benz Patent-Motorwagen’dir. Bu araç, Almanya’nın Mannheim kentinde üretildi. İlk kez ise, o dönemde at arabalarının dolaştığı sokakta kullanıldı. Benz tarafından icat edilen bu araç, 3 tekerlekli bir taşıt olarak tasarlanmıştı.

 

İlk olarak üretildiği Mannheim’dan sonra, Benz’in bu otomobil farklı yerlerde sergilendi. Bu araçla yapılan seyahatler, o dönemde insanlara otomobilin pratik kullanımını ve potansiyelini gösterdi. Dolayısıyla insanlık için oldukça yeni bir devrim olan bu teknoloji, daha sonrasında dünya çapında bir endüstri haline geldi.

 

 

İlk arabalar, günümüzdekilerden oldukça farklıydı. Zaman içerisinde insanoğlu bu teknolojiyi de ilk hali gibi bırakmamış ve sürekli yenileyerek günümüze kadar ulaştırmıştır.

 

İlk Araba Ne Kadar Hız Yapabiliyordu?

 

Benz tarafından üretilen ilk araç,  içten yanmalı bir motora sahipti. Bu araç 0.75 beygir gücü üretiyordu. Yani saatte 16 km yol alabiliyordu. At ve insan gücüyle çalışan araçlar göz önüne alındığında, o dönem için bu oldukça güçlü bir etki yarattı.