• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Acil İşler mi Vazgeçilmezdir, Yoksa Önemli İşler mi?

Acil İşler mi Vazgeçilmezdir, Yoksa Önemli İşler mi?

Adım Adım Çok Önemli Hedefler ve Başarı

 

ACİL-ÖNEMLİ

-Hemen Yap!

ÖNEMLİ-ACİL DEĞİL

-Karar ver(Yapmak İçin Zaman Planla)

ÖNEMLİ DEĞİL-ACİL

-Delege Et(Başka Birine Devret)

ÖNEMLİ DEĞİL-ACİL DEĞİL

-Şimdilik Planlarından çıkar

’’Acil İşler mi Vazgeçilmezdir, Yoksa Önemli İşler mi’’

 

Sean Covey’in ‘’Uygulamanın 4 Disiplini’’ adlı kitabı bizleri ‘’Aşırı Önemli’’ kavramıyla tanıştırıyor. Çünkü önemli şeylerin arasından en önemlilerini seçmemiz gerekiyor. Bizlerde bu kitapta ki kavramları iş hayatımıza, kendi yaşantımıza nasıl uygulayacağımızı göreceğiz.

‘’Aşırı önemli şeylerin en büyük düşmanı önemsizler değil; aksine çok önemli olanlardır.’’

Nedir bu 4 Uygulama?

1-) Seni yöneten günlük işlerini sen yönet!

  • Somut verilerle ilerle

-Yıl sonuna kadar performansımız iyi olsun, şu işi iyi öğrenmeye çalışalım, pratik yapıp bilgileri tazele gibi cümlelerden kaçınıp;

-Yıl sonuna kadar ciromuzu %21’den %35’e çıkaralım, ‘’Gün içinde bu işi bitirmeye çalış yerine öğleden sonra 14.30’a kadar bu işi hızlıca bitirelim kafamız rahatlasın’’ gibi stratejileri izlemeye çalışmalıyız.

Aslında önemle değinmek istediğimiz yer ‘’Gün içinde bu işi bitirmeye çalışalım’’ dediğimiz cümle; bize gizliden, içgüdüsel olarak bir rahatlama kavramı veriyor. Çünkü çoğumuz gün içinde, müsait olursak kelimeleriyle o işi göz ardı edebiliyoruz veyahut günün yoğunluğundan ya da unutkanlığından o işe gereken özeni veremeyebiliyoruz. Eğer biz ‘’Öğleden sonra 14.30’a kadar bu işi hızlıca bitirelim ki kafamız rahatlasın’’ cümlesini kendi işlerimizde uygularsak, hem bir zaman kavramı vermiş oluruz hem de az önce ki cümlede gizli özne olarak karşımıza çıkan rehavet kavramını somutlaştırarak o işin performansını arttırmış oluruz.

 

2-) Taşıyıcı ve Fark Ölçütlerini kullan

  • Düzenli Müşteri Ziyaretleri yap ki, Ciro da yüzde 20 artış olsun
  • Düzenli Spor yap ki, Sağlığın elverişli olsun

Burada ki mantığımız bizi çok önemli hedeflerimize götürecek yolları belirlemek

 

3-) Kendini Değerlendir

  • Yaptığın çalışmaları, geliştirdiğin/geliştiremediğin yönlerini, Hangi konularda ne gibi başarı oranının olduğunu gösterecek bir grafik, tablo tut. Bu tabloda hedeflerin ve seni bu hedefe götürecek ölçütlerin olsun.

 

4-) Hesap verilebilirlik 

  • ‘’Çok önemli işlerin’’ acil işler arasında kaybolup gitmesini engeller. Hedeflere ne kadar yaklaşmışız, başarı durumumuz nedir, hatalarımız nedir sorularını sağlıklı bir zeminde değerlendirmek için, Çok Önemli Hedefler toplantıları aracılığıyla kişisel sorumluluk duygusu oluşturulması gerekmektedir.

 

 

Ahmet TEKİN

İş Geliştirme ve Yatırımcı İlişkileri Uzman Yardımcısı