• Ziya Gökalp Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı Mall Of İstanbul Offıce Binası Kat:18 No:139 Başakşehir/İstanbul
  • info@24portfoy.com.tr

Sürdürülebilir Bir Dünya için Alışkanlıklarınızı Değiştirin!

Sürdürülebilir Bir Dünya için Alışkanlıklarınızı Değiştirin!

Bu içerikte sürdürülebilir bir dünya için günlük alışkanlıklarınızda ne gibi değişimler yaratmanız gerektiğini anlatıyor olacağız.

Özellikle son birkaç yıldır “sürdürülebilirlik” kavramını sıklıkla duymaktayız. İklim değişikliği, kirlilik ve doğal kaynakların tüketiminde yaşanan çevresel sorunlar, son çeyrek asırdır daha da net karşı karşıya kaldığımız bir gerçeklik. Dolayısıyla bu sorunlara karşı üretilecek çözümler, çevresel sorunların giderilmesinde etkili olacaktır.

Bu içerikte sürdürülebilir bir dünya için günlük alışkanlıklarınızda ne gibi değişimler yaratmanız gerektiğini anlatıyor olacağız.

Yerel Ürün Tüketmeye Özen Gösterin

Özellikle ithal ürün tüketiminden meydana gelen karbon ayak izini azaltmak için, mevsimsel ürünleri tüketmeye özen göstermek oldukça önemlidir. Bu sayede küçük işletmelere de destek olabilirsiniz. Sürdürülebilir tarım, geleneksel tarıma oranla daha az enerji kullanır.

Dolayısıyla ürün tüketiminde yerel ve mevsimlik ürünler tüketerek daha az enerji harcanmasına katkı sağlayabilirsiniz.

 

Doğal Temizlik Malzemeleri Kullanın

Temizlik, sağlıklı yaşamın temel ilkelerinden birisidir. Ancak temizlik için evlerimizde kullandığımız kimyasal maddeleri azaltmak ve doğal malzemeler kullanmak, temizlik için harcanılan enerji üretiminin azaltılmasını sağlayacaktır. Doğal malzemeler ile üretilen temizlik ürünleri ile daha sağlıklı bir yaşam kalitesini hem vücudunuz hem de çevreniz için inşa edebilirsiniz.

 

Suyun Bilinçli Tüketimi

 

Suyun, yaşamın temel bir unsuru olduğu konusunda hiç şüphe yoktur ve sürdürülebilir bir gelecek için su kullanım alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz son derece önemlidir. Eğer suyu bilinçsizce tüketmeye devam edersek, yakın gelecekte dünya kaynakları ihtiyaçlarımızı karşılamak için yetersiz kalacaktır. Günlük yaşamımızda su kullanım alışkanlıklarımızı değiştirerek, geleceğimize büyük bir katkıda bulunabiliriz.

İlk adım olarak, sızıntı yapan muslukları ve boruları tamir etmekle başlayabiliriz. Çünkü unutmayın, küçük bir sızıntı bile uzun vadede büyük miktarda su kaybına neden olabilir. Ayrıca, muslukları ve duş başlıklarını düşük debili olarak ayarlamak, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasiteyle kullanmak, duş sürelerini kısaltmak, damla sulama sistemleri kurmak veya yağmur suyunu toplayarak bahçe sulamasında kullanmak gibi basit çözümler, tükettiğimiz su miktarında önemli bir azalmaya yol açacaktır.

Gereksiz Enerji Kullanımını Azaltın

Yaşadığınız bölgenin özelliklerine bağlı olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelebilirsiniz. Örneğin, çatınıza güneş panelleri kurarak sıcak su ve hatta elektrik ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Ayrıca, kombinizin derecesini bir-iki derece düşürmek, sadece gerçekten çok sıcak olduğunda klimayı çalıştırmak, odadan çıktığınızda elektrikleri kapatmak, enerji verimli ürünler kullanmak ve ısı yalıtımı yapmak gibi adımlar hem tasarruf etmenizi hem de karbon ayak izinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Geri Dönüşüme Önem Gösterin

Geri dönüşüm, atıkların uygun şekilde yönetilmesinin en etkili yollarından biridir. Ne yazık ki, Türkiye'de sadece yaklaşık yüzde 10'u geri dönüştürülen atıklar, çoğunlukla çevreyi kirletebilecek ve insan sağlığına zarar verebilecek çöplüklere gidiyor.

Doğru atık yönetimi, çevresel etkimizi azaltmada kritik bir rol oynamaktadır. Belediyenizden geri dönüşüm toplama noktalarının yerlerini öğrenerek; cam, metal, kağıt, karton, plastik gibi geri dönüştürülebilir malzemeleri ayrı toplayarak bu noktalara atabilir ve geri dönüşüm sürecine katkıda bulunabilirsiniz.